CHP Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması için yazılı soru önergesi verdi. Arslan, mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararına rağmen Koza Altın İşletmeleri tarafından Kaymaz’a üçüncü atık barajının nasıl yapıldığına dair sorularını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a sordu.

Denetimler gerçekten yapılmış mıdır?

Arslan, uydu görüntülerinden atık barajının inşai faaliyetlerinin devam ettiğinin anlaşıldığına dikkat çekerek, “Bu durumda sekiz kez yapıldığı bildirilen denetimler gerçekten yapılmış mıdır? Yapıldığı iddia edilen denetimler sırasında herhangi bir olumsuz tespit yapılmış mıdır?” dedi.

Hukuk tanımazlar Eskişehir’in doğasına zarar veriyor

Eskişehir Doğa ve Yaşam Platformu ile birlikte uzun zamandır hem Kaymaz’daki hem de Sarıcakaya’daki çevre katliamına karşı mücadele ettiklerini hatırlatan Arslan, “Hukuk yapma diyor, Eskişehirliler yapma diyor, çevreciler yapma diyor, bilim insanları yapma diyor. Fakat Koza Altın, Kaymaz’a siyanürlü üçüncü atık barajını, zehir barajını mahkeme kararına rağmen yapabiliyor. Uydu görüntüleri gizlenmek istenen inşai faaliyetlerinin yapıldığını ortaya koyuyorken, asıl görevi Eskişehir’in toprağını, suyunu, havasını korumak olması gereken Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü neden sessiz kalıyor?

Türkiye’nin dört bir yanından getirilecek altının Kaymaz’da siyanürle ayrıştırılacak olmasından hiç rahatsız olmuyor musunuz? Rant uğruna yurttaşlarımızın sağlığını tehlikeye atmaktan utanmıyor musunuz? Eskişehirli yurttaşlarımızın sağlığını yok sayan, toprağımızı, suyumuzu zehirlemek isteyen hukuk tanımazlarla mücadele etmeye devam edeceğiz. Sorumluluğu olan herkesle hukuk önünde hesaplaşacağız” ifadelerini kullandı.

Arslan’dan Bakan Kurum’a 8 önemli soru

CHP Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan’ın Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a yanıtlaması için yönelttiği sorular şu şekilde:

- ÇED Raporu hakkında verilen yürütmeyi durdurma ve iptal kararlarına rağmen kamuoyuyla paylaşılan uydu görüntülerinde 3. Maden Atık Depolama Tesisi (Madt-3) Projesi” nin inşai faaliyetlerine devam edildiği gözükmektedir. Uydu görüntüleri hakkında bir açıklamanız bulunmakta mıdır? İptal ve yürütmeyi durdurma kararlarına rağmen ilgili tesisin inşa edilmesine nasıl devam edilebilmektedir? İnşa faaliyetlerinin devamı için kimlerden izin alınmıştır?

- Eskişehir 1. İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma ve iptal kararlarının ardından Bakanlığınız tarafından hangi adımlar atılmıştır? İlgili atık depolama tesisi mahkeme kararının uygulanması amacıyla yetkililer tarafından mühürlenmiş midir? Mühürlenmedi ise neden mühürlenmemiştir?

-Eskişehir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’nün 26/12/2024 tarihli basın bildirisinde, 3. Atık Depolama Tesisi’nin, Bakanlığınız ve Müdürlük tarafından sekiz kez denetlendiği ve mevcut durumda herhangi bir inşai faaliyet bulunmadığı ifade edilmiştir. İfade edilenin aksine atık depolama tesisinin inşa faaliyetlerinin tüm bu süreçte devam ettiği uydu görüntülerinden anlaşılmaktadır. Bu durumda, sekiz kez yapıldığı bildirilen denetimler gerçekten yapılmış mıdır? Yapıldığı iddia edilen denetimler sırasında herhangi bir olumsuz tespit yapılmış mıdır?

-Eskişehir Çevre, Şehircilik ve İl Müdürlüğü tarafından resmi internet sitesinde ilan edilen bildirimde, Eskişehir Doğa ve Yaşam Platformu’nun iddiaları “toplumu manipüle etmek” ifadeleri ile yalanlanmaktadır. Denetimlerin yapılmadığının tespit edildiği takdirde Müdürlüğün halkı yanıltan gerçeğe aykırı beyanı hakkında bir işlem yapılacak mıdır?

-İnşası devam eden üçüncü atık depolama tesisinin denetim tutanakları kimler tarafından imza altına alınmıştır? Bakanlığınızca da denetimin yapılmadığı kanaati ve tespiti oluştuğu takdirde denetim yapılmamasına rağmen denetim yapılmış gibi tutanak tutan ve altına imza atan kamu görevlileri hakkında idari ve özellikle Türk Ceza Kanunu’nun 251. maddesi başta olmak üzere cezai süreçler hakkında herhangi bir işlem yapılacak mıdır?

-3. Maden Atık Depolama Tesisi’nin inşa faaliyetlerinin hukuka aykırı bir şekilde devam ettiğinin Bakanlığınızca da dikkate alınması halinde, faaliyetlerin devam etmiş olması sebebiyle çevreye verilmiş olan zararların tespiti amacıyla bir inceleme başlatılacak mıdır? Başlatılacak ise yapılan tespitler kamuoyuyla paylaşılacak mıdır?

-Kaymaz Bölgesi’nin yüksek deprem risk grubunda bulunduğu, bölgeden Eskişehir Diri Fay Hattı geçtiği, bölgede deprem olması durumunda, yapılmış ve yapılacak olan atık havuzlarında oluşacak tahribat sonucu yeraltı suyu, bölgede bulunan içme ve kullanma suyunun yüksek risk altında kalacağı ve bu suretle çevre felaketine sebebiyet verilebileceği dikkate alındığında, üçüncü atık depolama tesisinin inşa edilmiş olması durumunda olası bir depreme karşı, Bakanlığınız tarafından Eskişehir halkımızın can ve mal güvenliğini koruyucu önlemler alınmış mıdır?

-Koza Altın İşletmeleri A.Ş.’ne ait sekiz adet maden projesi bulunmaktadır. Bunlar Ovacık, Mastra, Çukuralan, Himmetdede, Çoraklık, Kubaşlar, Mollakara ve Kaymaz Altın Madenleri’dir. Koza Grubu tarafından yapılması planlanan maden projelerinin tamamında zenginleştirme işleminin Kaymaz Altın Madeni’nde gerçekleştirilmesinin planlanmasına rağmen bu konuya ilgili ÇED raporunda hiçbir şekilde değinilmemiştir. Dolayısıyla bu bölgeye taşınacak olan cevherler hangi atık barajına taşınacaktır? Mahkeme kararı gereği inşa faaliyetleri durdurulmuş olması gereken ancak uydu görüntülerinde devam ettiği gözüken 3. Maden Atık Barajı’na herhangi bir doldurma işlemi yapılmış mıdır?

Muhabir: Fatih Arduç