1993 yılında fındık üretimine ek gelir sağlamak amacıyla dikilen kivi, zamanla yaygınlaşarak önemli bir tarım ürünü haline geldi. Geçtiğimiz yıl Ordu genelinde yaklaşık 9 bin ton kivi üretimi gerçekleştirilirken bu yıl rekolte 5 bin ile 5 bin 500 tona düştü. Bununla birlikte büyük bir kısmı yurt dışına ihraç edilen kivinin Ordu ekonomisine yaklaşık 100 milyon TL'lik bir katkı sağlaması hedefleniyor.

Ordu Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Uzunlar, bu yıl rekoltenin geçmiş yıllara göre düşük olduğunu belirtti. Geçmiş yıllarda yaklaşık 9 bin ton hasat yapılan kivinin bu yıl 5 bin ile 5 bin 500 ton arasında olması bekleniyor. Uzunlar, kivi toplamanın bölgelere göre değiştiğini ve aromasının 6,5-7 seviyesine ulaştığında toplandığını ifade etti. Ayrıca kivinin Ordu'daki getirisinin güzel olduğunu belirten Uzunlar, bu yıl 20 TL'den satılan kivinin Ordu'ya yaklaşık 100 milyon TL gelir sağlayacağını söyledi. 

İHA'ya konuşan Yusuf Uzunlar, Ordu kivisinin rekolte olarak Yalova'dan sonra ikinci sırada olduğunu ifade etti. Çarşamba Ovası'nda ise önemli miktarda kivi tarlası olduğunu belirtti. Ordu kivisinin coğrafi işaret belgesi alan ilk kivi olduğunu söyleyen Uzunlar, raf ömrünün uzun olduğunu ve aromasının mükemmel olduğunu söyledi. Kimyasal madde kullanılmadığı için kivinin talep gördüğünü de ekledi. Kivinin büyük bir kısmının yurt dışına ihraç edildiğini belirten Uzunlar, bu durumun da Ordu ekonomisine önemli bir katkı sağladığını ifade etti.

Kivi hasadında çalışanlar ise fındığa göre daha kolay ve zevkli bir iş olduğunu belirtti. Ordu kivisinin aroması ve lezzetiyle ön plana çıktığını söyleyen çalışanlar kivinin kendilerine büyük bir memnuniyet ve keyif verdiğini ifade etti.

Kivinin faydaları nelerdir?

Kivi meyvesi besin değeri bakımından oldukça zengin bir meyvedir ve insan vücuduna birçok fayda sağlamaktadır.

Kivi astım ataklarıyla başa çıkmada mükemmel bir yardımcıdır ve bu üzücü durumları hafifletebilir.

Bağışıklık sistemimizin en başta gelen koruyucuları arasında yer alan kivi, içerdiği vitamin ve mineraller ile bu sistemimizi güçlendirir ve hastalıklarla daha iyi mücadele etmemizi sağlar.

Sindirim sistemimize uyum sağlamada büyük bir yardımcı olan kivi, metabolizmanın düzgün çalışması için oldukça önemlidir.

Kalbimiz için minik bir kurtarıcı olan kivi, kalp sağlığını destekler ve koroner kalp hastalıklarına karşı bizi korur.

Kanserle savaşmada büyük bir yardımcı olan kivi, antioksidanları ile hücre hasarını en aza indirger ve bu dehşet hastalığın önüne geçilmesinde yardımcı olur.

Kilolu bireylerin dostu olan kivi, metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeyi destekler ve sağlıklı bir şekilde kilo kaybına yardımcı olur.

Cilde dost olan kivi, sağlıkla parlayan bir cildin anahtarıdır ve cildimize fayda sağlar.

Saçları güzelleştirebildiği gibi aynı zamanda saçları gürleştiren kivi, sağlıklı ve parlak saçların sırrı olabilir.

Göz sağlığımızı korumak için doğal bir yardımcı olan kivi, görme fonksiyonlarını iyileştirmeye yardımcı olur.

Kadınların hamilelik dönemlerinde yanında olan kivi, hem anne hem de bebek sağlığını korumada destek sağlar.

Kemiklerimiz için minik bir koruma kalkanı gibi olan kivi, kemik sağlığını korur ve daha güçlü kemiklere sahip olmamızı sağlar.

Vücudumuzdaki inflamasyonla savaşmada yardımcı olan kivi, anti-inflamatuar özellikleri ile bu konuda oldukça etkilidir.

Kaynak: Haber Merkezi