Eskişehir'de Sarısungur ve Alınca mahallelerindeik organik hobi bahçelerine yönelik olarak Eskişehir Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yıkım talimatının verilmesi ile organik bahçe sahipleri ayaklanmış ve eylem yapacaklarını duyurmuşlardı. Bugün Hamamyolu Caddesi girişinde, Yediler Parkında yüzlerce organik bahçe sahibi bir araya gelerek yıkıma karşı çıktı.  Organik hobi bahçesi sahipleri adına bir konuşma yapan Gölbaşı Tarım Bahçeleri Kooperatifi Başkanı Zekeriya Çallı, organik bahçelerin bir ihtiyaçtan doğduğunu, insanların şehrin stresinden kaçarak bu bahçelerde nitelikli zaman geçirdiklerini ve tarımsal üretime büyük katkı sağladıklarını söyledi. 

Vergilendirin ve yasal statüsüne kavuşturun

Hobi bahçelerinin büyük bölümünün tarım yapılması mümkün olmayan araziler üzerine kurulduğunu ve buralara toprak taşınılarak önemli bir organik tarım üretim merkezi haline geldiklerinin altını çizen Çallı, bir deprem ülkesi olan Türkiye'de deprem zamanlarında organik bahçelerin güvenli bir sığınma alanı olarak kullanılabildiğini, bunu en son geçen yıl yaşanan büyük deprem sonrasında gördüklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e seslenen Çallı, organik bahçelerin bugünkü değerinin en az 147 milyar ABD Doları olduğunu hatırlatarak "Vatandaşımızın dişinden tırnağından artırarak yaptığı ve tarımsal üretime büyük katkı sağladığı bu alanları yıkmayın; vergilendirin ve yasal statüsüne kavuşturun. 147 milyar ABD Doları değeri olan bu alanların sahipleri yüzde 10 vergi ödeseler ülkeye 14,7 milyar Dolar katkı sağlanmış olur.  Organik bahçelerin yıkılması bugün geleceğimizin tehlikeye atılması anlamına gelmektedir" dedi. 

Eskişehir'in Alınca Mahallesi'nde Sakintepe Hoba Bahçesinde yarın (7 Ekim 2024) saat 08:00-09:00 arasında 3 hobi bahçesinin yıkımının gerçekleştirilmesinin beklendiği ve diğer yandan 10 Ekim tarihinde de Sarısungur Mahallesinde bulunan organik bahçelerin yıkılacağı ifade edildi. Eskişehir'deki tüm hobi bahçelerinin aynı kararlar çerçevesinde yıkılacağı ileri sürülürken organik bahçe sahipleri Eskişehir Valiliğini ve belediyeleri milli serveti yıkmama konusunda adım atmaya çağırdılar.

Muhabir: Fatih Arduç