Günümüzde Türkiye çapında birçok ünlü isim bulunuyor. Bu isimlerin birçoğunun memleketi ise Denizli'dir. Televizyon, sinema, sahne dünyası ve spor alanlarında adını duyurmuş olan bu ünlülerin, Denizli'ye olan bağları ve bu şehirden aldıkları ilhamla nasıl başarıya ulaştıklarını inceleyelim.

Başta Sezen Aksu olmak üzere, Sıla Gençoğlu, Tuba Ünsal, Demet Akbağ gibi birçok sanatçı Denizli'nin hem yetiştirdiği hem de gurur duyduğu isimler arasında yer alıyor. Tiyatro, dizi ve sinema oyuncusu Suat Sungur da Denizli'nin önemli yeteneklerinden biri.

Denizli'nin futbol dünyasına armağan ettiği isimlerden Cenk Tosun gibi ünlü futbolcular da göz ardı edilemez. Tosun, hem Türkiye'de hem de uluslararası sahalarda futbol kariyeri ile adından sıkça bahsettirdi.

Türk pop müziğinin son yıllarda parlayan yıldızlarından Melek Mosso ve efsane isimlerinden Aysel Gürel de Denizli'nin müzik dünyasına yetiştirdiği sanatçılardır.

Öte yandan, Türk sinemasının önemli isimlerinden olan ve yaklaşık olarak 60 filmde rol alan aktör Bulut Aras da Denizli'nin yetiştirdiği değerli sanatçılardan biridir.

İşte Denizlili ünlüler;

İlk isim Sezen Aksu. Şarkılarıyla ve kişiliğiyle tüm Türkiye’ye mâl olmuş biri olan Sezen Aksu, Denizli Sarayköy’de doğdu. Minik serçenin Fen bilgisi öğretmeni olan annesi Şehriban Hanım, Selanik'ten mübadele ile gelen bir ailenin kızı. Rizeli olan babası Sami Yıldırım ise bir matematik öğretmeni. Aksu, üç yaşına kadar Denizli'de oturduktan sonra, ailesiyle İzmir'e taşındı.

Politikayla uğraşan bir baba ve eczacı bir annenin tek çocuğu olarak 17 Haziran 1980’de Denizli Acıpayam’da dünyaya gelen Sıla Gençoğlu, ilkokulu Denizli’de tamamladı. Sıla Gençoğlu’nun dedelerinden birisi Adalet Partisi’nin Denizli milletvekilliğini diğeri Demokrat Parti’nin İzmir milletvekilliği yaptı. Babası Şükrü Gençoğlu ise bir dönem Doğru Yol Partisi’nin Denizli İl Başkanlığı görevini yürüttü.

Denizlili bir diğer isim Tuba Ünsal. Oyuncu ve eski manken, 7 Aralık 1981 tarihinde Denizli'de doğdu. Annesi el sanatları öğretmeni, babası asker. Malatya'da yaşayan Ebru adında evli bir ablası var. İlkokulu Vize, Kırklareli'de okudu, ortaokulu Şanlıurfa'da okudu. Liseye ise İzmir'de başlayıp bitirdi. Lisedeyken voleybol takımında ve tiyatro kulübündeydi.

Türk tiyatrosunun önemli sanatçılarından Demet Akbağ da Denizlili. 23 Aralık 1960 tarihinde Benan Yavuzkol ve Oktay İybar'ın ilk çocukları olarak Denizli'de doğdu. Dedesi Kemal İybar o tarihte Denizli Barosu kurucusu ve ceza reisi olması nedeniyle Denizli'de bulunmaktaydı. Babası, gazeteci ve fotoğraf sanatçısıydı. Sedef ve Kemal adında iki kardeşi olan Demet Akbağ, anne ve babasının 13 yaşındayken ayrılması nedeniyle 1972'de anne ve anneannesiyle birlikte İstanbul'a taşındı.

Türk pop müziğinin son yıllardaki yıldız isimlerinden Melek Mosso ya da gerçek adıyla Melek Davarcı, 11 Kasım 1988’de Kaayseri’de doğsa da ailesi Denizlilidir. Aynı zamanda müzik öğretmeni olan Melek Mosso’nun ailesi Denizli’de yaşıyor. Müziğe yedi yaşında ilk bestesini yaparak başlayan ünlü şarkıcı, 9 yaşında Denizli Belediye Konservatuvarı’nda bağlama ve Türk Halk Müziği dersleri almaya başladı. Orta okulu ise Denizli Hacı Şakir Meliha Nilüfer Öz’de okuduktan, sonra Denizli Hakkı Dereköylü Güzel Sanatlar Lisesi’nde eğitimine devam etti.

Türk pop müziğinin efsane isimlerinden Aysel Gürel 7 Şubat 1929’da Denizli Sarayköy’de doğdu. Aysel Gürek, aynı zamanda oyuncu ve edebiyat öğretmenliği yaptı. Sinema oyuncusu Müjde Ar ile sinema ve tiyatro oyuncusu Mehtap Ar'ın annesidir. Yakın çevresinde "Deli Aysel" olarak bilinirdi. Babası Ali Rıza Gürel, savcıydı ve dönemin saygın isimlerinden biriydi. Çocukluğu Cumhuriyet'in ilk yıllarında dört katlı bir Rum konağında geçen Gürel'in ailesi kültüre ve sanata büyük önem veriyordu. Gürel çifti Cumhuriyet balolarının da vazgeçilmez isimlerindendi.

Türk aktör Bulut Aras, 15 Mart 1953 tarihinde Denizli Yukarışamlı’da dünyaya geldi. Asıl adı Uğur Fidan olan Bulut Aras, Denizli Ticaret Lisesi'ni tamamladıktan sonra Marmara Üniversitesi Sultanahmet İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi'nden mezun oldu. Okurken bir yandan da vekil öğretmenlik yapıyordu. 1976 yılında Tercüman Gazetesi'nin düzenlemiş olduğu Sinema, TV, Fotoroman yarışmasında birinci seçildi. TV reklamlarında rol aldı. TV filmlerinden 'Denizin Kanı' ve 'Güneş'te rol aldı. 1976'da “Hain” filmi ile sinema oyunculuğuna başladı. Bulut Aras, yaklaşık olarak 60 filmde rol aldı.

Türk futbolunun yıldız ismi Cenk Tosun da baba tarafından Denizlili. Almanya'ya işçi olarak giden bir ailenin ikinci çocuğu olarak 1991 yılında dünyaya gelen Cenk Tosun, futbola 6 yaşında Frankfurt'ta başlamış, 2011 yılında Süper Lig ekiplerinden Gaziantepspor'a transfer olmuştur. Cenk'in babası Şenol Tosun oğlunun futbolcu olmasını çok istemiş Cenk'e altyapı eğitimi alırken sürekli Arjantinli ünlü golcü Batistuta’nın kasetlerini izlettirmiştir. Üç yıl Gaziantep formasını giyen Cenk Tosun, sözleşmesinin bitmesi nedeniyle bonservissiz olarak Beşiktaş takımına transfer olmuştur. Burada Şampiyonlar Ligi'nde gösterdiği başarılı performans sonrası Avrupa kulüplerinin dikkatini çekmiş 2018 yılında Türkiye liginin transfer ücreti rekorunu kırarak 22.5 milyon Euro’ya İngiliz ekibi Everton'a transfer olmuştu.

Tiyatro, dizi ve sinema oyuncusu Suat Sungur, 1961 yılında Denizli Çivril’de doğdu. İzmir Gençlik Tiyatrosu kuruluş çalışmalarında da yer alan Suat Sungur, 1981 yılında İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’ne girdi. 1984’te Devekuşu Kabare Tiyatro Topluluğuna katıldı, 1988 yılında Dormen Tiyatrosu’na girdi ve 2001 yılında kapanana kadar Dormen Tiyatrosu’nda çalıştı. 2001 yılı sonrasında bir çok tiyatro topluluğunda tiyatro oyunculuğuna devam etti. Suat Sungur, 1984 yılından itibaren çeşitli sinema filmleri ve televizyon dizilerinde yer aldı. Ahu Sungur’la evli olan sanatçının evliklerinden Ege isimli oğulları vardır.

Kaynak: Haber Merkezi