B12 vitamini vücut sağlığının sürdürülmesi için çok kritik bir role sahiptir. Sağlıklı bir vücuttaki B12 vitamin miktarı ideal seviyede olmalıdır. Ancak eğer bu miktar dikkate değer bir şekilde düşerse vücudunuz bir dizi belirtiyi gösterebilir. Eğer bu belirtilerden herhangi birini ya da birkaçını yaşamaya başladıysanız B12 vitamininizi kontrol etmeyi düşünmelisiniz.
B12 eksikliği halsizlik yapar mı?
Çoğumuzun zaman zaman deneyimlediği yorgunluk ve halsizlik, aslında B12 vitamini eksikliğinin ilk sinyallerinden olabilir. Bu vitamin, özellikle oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin üretilmesi sürecinde kritik bir rol oynar. Yaşamsal organlar ve dokular, yeterince kırmızı kan hücresi olmadığında gerekli oksijen miktarını alamaz, bu da aşırı yorgunluğa neden olabilir.
B12 vitamini eksikliğinin başka bir belirtisi ağız ve dile bağlı sorunlardır. Dil iltihabı olarak tanımlanan glossit, B12 düzeyi düşük olanlarda yaygın bir problemdir. Bu durum, dili şiş, kırmızı ve parıl parıl bir hale getirir. Yemek yerken veya konuşurken rahatsızlık hissedilebilir ve ağızda yaralar görülebilir.
Yetişkinlerde B12 vitamini eksikliği, yürümede güçlük ve denge sorunlarına neden olabilir. Sinir sistemi zarar gördüğü zaman kas hareketi ve koordinasyon zorlaşabilir. Şiddetli B12 eksikliğinde kişiler dengesiz bir yürüyüş biçimine sahip olur ve kaslarda zayıflık hissedebilir.
Görme sorunları da B12 vitamini eksikliğinin yaygın birini semptomudur. İnsanlarda optik sinirin hasar gördüğü bir durum olan optik nöropati genellikle düşük B12 seviyeleri nedeniyle meydana gelir. Bu da bulanık görme ve renkleri ayırt etmede zorluk gibi görme problemlerine yol açar.
Aklı sağlıklı tutmanın da bir yolu olan B12 vitamini, konsantrasyondan hafıza sorunlarına ve zihinsel bulanıklığa kadar bilişsel işlevleri etkileyebilir. Özellikle düşük B12 seviyesi oldukça ciddi durumlarda depresyon ve sinirlilik gibi duygu durum bozuklukları da baş gösterebilir.
B12 vitamini eksikliğinin en belirgin belirtisi ayrıca ellerde ve ayaklarda karıncalanma hissi olabilir. Eğer bu belirtileri yaşayanlar aynı zamanda kas güçsüzlüğü, denge ve koordinasyon problemleri deneyimliyorsa bir doktora danışmak son derece önemli olabilir.
Son olarak soluk veya sarı bir cilt tonu da B12 eksikliği belirtileri arasında olabilir. B12 vitamini eksik olduğunda sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin sayısındaki azalmadan kaynaklanan cilt tonu değişiklikleri meydana gelebilir.
B12 eksikliği tedavi edilmezse…
B12 vitamin eksikliğinin göz ardı edilmesi durumunda çeşitli ciddi sağlık sorunları riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz. Eğer sizde B12 eksikliği belirtileri fark ediyorsanız bir sağlık profesyoneli ile görüşmeniz önem taşır.
B12 vitamin eksikliğini tedavi etmekte gecikirseniz aşağıda belirtilen sonuçları yaşama riskiniz bulunmaktadır:
Anemi, yorgunluk ve hâlsizlik gibi durumlar daha da kötü bir hale gelebilir. Ayrıca baş dönmesi ve nefes darlığı gibi belirtiler de daha yoğun olarak hissedilebilir.
Sinir sisteminiz zarar görebilir ve bu durum el ve ayaklarda uyuşma ya da karıncalanma hissi, konuşma bozuklukları ve yürüyüş zorluğu gibi belirtilerle kendini gösterebilir.
B12 vitamin eksikliği kalp hastalıkları ve alzheimer gibi ciddi sağlık sorunlarına yakalanma riskinizi artırır.
Ayrıca B12 vitamin eksikliği depresyon ve anksiyete gibi ruhsal sağlık sorunlarına da neden olabilir. Üstelik kısırlık gibi belirgin sağlık problemlerinin ortaya çıkmasına da yol açabilir.