Eskişehir’e yatırım yapmam

Belçika’dan Eskişehir’e gelen Erdal Karakaya, “Eskişehir’i çok pahalı buldum. Tatil beldelerinde de oteller kapanıyor. Burada evim var ancak bundan sonra Eskişehir’ ben hiçbir yatırım yapmam. Çünkü, bugün aldığın bir şey yarın farklı bir fiyat, önünü göremiyorsun yani. Konut alıp kiraya da vermekle uğraşmam. Bir ay izine geliyorum kiracıyla mı uğraşayım, kafamın ağrımasını istemem” dedi. 

Taksitle pantolon alındığını burada gördük

Karakaya şöyle devam etti,  “Lokantalar da pahalı. Daha önceki yıllarda hiç böyle hissetmemiştim. Bu sene daha fazla pahalı olduğunu hissetim. Lokantadan 2-3 binden aşağıya çıkamıyorsun. Burada giyim de çok pahalı. Avrupa buradan ucuz şu an. Buradaki insanlar Avrupa’daki gibi maaş da almıyor. Ben hayatımda görmedim taksitle pantolon alındığını, biz öyle bir şey görmedik orada, ama Eskişehir’de gördük” 

Belçika’ya dönmeyi düşünüyorum

Belçika’dan Eskişehir’e gelen ve bir süredir Eskişehir’de yaşadığını ifade eden Mustafa Kutlu ise, “Sadece Eskişehir değil tüm Türkiye pahalı. Faizler yüksek ve esnaf krediyle çeviriyordu işlerini, bunu bilmek için finans uzmanı olmaya gerek yok, esnaf bu nedenle zor durumda. Yaklaşık 2-3 senedir devam eden ekonomik krizden dolayı, bizim paramız daha çok değersizleştiği için de enflasyon yükseldi ve alım gücü de düştü. Ben Belçika’ya tekrar dönmeyi düşünüyorum buradaki ekonomik şartlardan dolayı. Burada ticaret yapıyorum, asgari ücret alanlara Allah yardım etsin böyle bir şey yok. Burası çok pahalı. Yüz ya da yüz elli bin lira para bir ayda yok oluyor, anlaşılır gibi değil ve lüks bir hayat da yaşamıyoruz” 

Bu sene Eskişehir’de umduğumuzu bulamayacağız

Avrupa Birliği Türkleri Kültür ve Dayanışma Platformu Başkanı Sebahattin Tetik ise, “Burada her şey gerçekten çok pahalı. Haddinden fazla pahalı. Bir tişört bile çok pahalı. Gurbetçi arkadaşlarımız geliyor konuşuyoruz, tatil için Yunanistan ve Fas’ı seçiyorlar çünkü orası ucuz. Otelleri beraber arıyoruz, Yunanistan’da oteller daha uygun. Burada bir balık bile daha pahalı. Bir ailenin dört kişi gittiğini düşünün… İnsanlar gelir mi? Bir pizza kaç para? Bu sene Eskişehir’de umduğumuzu bulamayacağız” diye konuştu. 

Esnaf gurbetçilere güvenmişti

Tetik şöyle devam etti, “Kiralar çok yüksek. Vatandaş bu kiraları nasıl ödeyecek. Ekonomi daha da kötüye gidiyor. İnsanlar kartlarını ödeyemiyor. Esnaf gurbetçilere güvenmişti, hazırlık yapmıştı, tırlarla elbise getirenler oldu, Eskişehir hazırlıklarını tamamlamıştı. Gurbetçiler alışveriş yapar kazanırız diye yaptılar bunu. Ama umduğunu bulamayacaklar. Kışa doğru çoğu yer kilidi vurur. Bir külah dondurma 40 lira. Gurbetçiler eş ve dostlarıyla geziyorlar, nasıl alacaklar? İnsanlara soruyoruz, burası çok pahalı diyorlar. Üç beş kişi yemek yiyor, 4-5 bin lira para ödüyorlar. Bir çorba 100 lira olmuş” 

Gurbetçiler artık köyde kalıyor

Tetik gurbetçilerin ekonomik şartlardan dolayı izinlerini köylerinde geçirdiğini belirterek, “Hamamyolu’nda masalar boş, oturanlar da çekirdek çitliyor. Çay da 5 lira ondan oturuyorlar, dondurma yok başka soğuk içecek yok. Artık gelen gurbetçiler köyde kalıyor, nasıl çıkıp şehirde yemek yiyelim diyorlar. Tatile de Yunanistan ve Fas’a gidiyorlar, ülkemizdeki tatil beldeleri de boş” 

Gurbetçi1Gurbetçi2

Kaynak: Haber Merkezi