Yoğurt en sağlıklı besinlerden bir tanesi olarak bilinmektedir ve uzun yıllardır en çok tüketilen gıda ürünleri arasında yer almaktadır. Ek gıdaya geçiş sürecinden en yaşlılık çağlarında bile en çok tüketilmesi gereken besinlerin başında gelen yoğurt evde katkı maddesiz bir şekilde hazırlanabilmektedir. Yoğurdun kemiklere hata cilde bile faydası olduğu bilinmektedir. Besin değeri en yüksek gıdalardan olan yoğurt tam bir bağırsak dostu olarak bilinmektedir. Her yaşta tüketilmesi gereken ve özellikle çocuklar için dolabımızda eksik olmaması gereken yoğurdun yapım aşaması çok önemli.
Yoğurt nasıl yapılır?
İyi bir ev yoğurdu için malzemelerin kalitesi çok önemli. İyi bir yoğurt için kutu süt tercih edilmemeli. Bunun nedeni ise kutu sütler ile yoğurdu tutturmak son derece zordur. Sütün iyi kaynamış bir süt olması gerekmektedir. 3 litre kaynamış süt için üç kaşık ev yoğurdu mayası yeterli olmaktadır. Tüm püf noktalarına uyarak ilerlerseniz yoğurdun ekşimemesi ya da sulanması için yoğurdunuza başka maddeler katmanıza gerek kalmayacaktır. 3 litre kadar sütü çelik bir tencerede kaynatarak ilk aşamaya başlayabilirsiniz. Süt kaynarken ara ara karıştırmak gerekir. Süt kaynadıktan sonra hemen altını kapatmayın ve 10 dakika daha karıştırmadan ama takipte kalarak sütünüzü kaynatın. Bundan sonraki aşamada ise sütü kendi kendine soğumaya bırakmaktır. Sütü soğutmak için oda sıcaklığından farklı bir yere almak ya da altına soğuk su koymak gibi işlemleri yapmayın. Sütün mayalanma aşamasına gelip gelmediği kararı ise iyi bir ev yoğurdu için en dikkat edilmesi gereken nokta. Bunun için serçe parmağınızla test yapabilirsiniz. Süt parmağınıza soğuk gelmemeli aynı zamanda da yakmamalı. Bunun için parmağınızı süte batırarak ona kadar sayabilirsiniz. Parmağınız sütün sıcaklığına dayanıyorsa mayalama aşamasına gelmiş demektir. Sütten yarım bardak kadar alıp mayalık ayırmış olduğunuz yoğurda dökün ve iyice karıştırın. Bundan sonra ise elde ettiğiniz karışımı sütün tamamına katarak iyice karıştırın. Bundan sonraki aşama ise karışımın ne kadar kapalı kalacağı. Hazırlamış olduğunuz karışımı temiz bir beze sararak 4 ya da 6 saat hiç açmadan bekletin. Dinlenen yoğurdun sulanmaması için kapağı açık bir şekilde buzdolabında bir gece de bu şekilde beklettikten sonra kapağını kapatıp tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.
Yoğurdun ekşimemesi için ne yapılır?
Yoğurdun uzun süre ekşimemesi için hem sütün hem de kullanılacak mayanın taze olmasına özen gösterilmeli. Yine kapağın sık asık açılıp kapanmasından dolayı yoğurdun bozulması söz konusu olabilir. Bunun önüne geçmek için de porsiyonluk kaplarda mayalama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Kapaklı cam kavanozlar bu konuda daha çok tercih edilmektedir. Ya da özellikle bebekler için daha küçük kahvaltılık cam kaplar da tercih edilebilir. Yoğurdunuz fazla ise ekşiyen yoğurdu kesinlikle atmamalıyız. Ekşi yoğurt temiz bir tülbent ile süzdürülerek süzme yoğurt olarak çok daha uzun süre kullanılabilir.