Giresun kirazın ana yurdu olarak kabul edilir. Giresun'da yetişen kirazlar ise dünyanın en kaliteli kirazlarından biri olarak kabul edilir. Giresun'da kiraz yetiştiriciliği çok eski tarihlerden bu yana yapılmaktadır. Bu nedenle de Giresun'un eski adı "kiraz" anlamına gelen Yunanca "Kerasus" veya "Keresaea" kelimelerinden gelmektedir. Giresun'un adı tarih boyunca bu şekilde kullanılmaya devam etmiştir. Osmanlı topraklarına geçmesinden itibaren ise Kerasus kelimesi dile uygun hale getirilirken halk arasında “Giresun” ismi kullanılmaya başlanmıştır ve günümüze de bu şekilde yansımıştır.

Giresun'un adı bu ilin zengin tarihini ve kültürünü yansıtmaktadır. Giresun'un kiraz ile olan ilişkisini de vurgulamaktadır.

Giresun elbette bilindiği üzere fındık üretiminde de önemli bir yere sahiptir. Giresun'da yetişen fındıklar hem Türkiye’nin hem de dünyanın en kaliteli fındıklarındandır. Giresun'da fındık yetiştiriciliği de kiraz yetiştiriciliği kadar eski bir geleneğe sahiptir. Giresun toprağı her zaman verimli olmuştur. Bunda iklim ve jeopolitik koşulların etkisi de oldukça büyüktür. 

Giresun'un adı, kiraz ve fındık gibi ürünlerin yetiştirilmesine olanak sağlayan coğrafi konumu ve iklimi nedeniyle her zaman öncelikle verimli toprakları ve bereketli mahsulleri ile anılır. Öyledir ki adının da şehirde yetişen bir meyveden gelmiş olmasına şaşırmamak gerekir. Bereketli toprakların diyarı Giresun’un adı toprağının zenginliğinden gelmektedir.

Kaynak: Haber Merkezi