Evlenecek çiftleri en çok etkileyen maliyet ise beyaz eşya ve mobilya oluyor. KDV’lerin yüksek olması taksit imkanının sınırlı olması vatandaşları daha da zorluyor.

Evlerini kurmak için eşya alışverişine çıkan genç çiftler fiyatları görünce şok oluyor.  Düğün salonu ve diğer maliyetler de eklenince bir çiftin düğün masrafları neredeyse bir servet olarak ifade ediliyor. Düğün sezonunun hemen hemen son bulduğu Eskişehir’de esnaflar da evlenecek çiftlerin saçlarını yaptırırken en ucuz olan modelleri tercih ederek kuaför masraflarından dahi kısıtlamaya gittiğini ifade ediyor. 

Çiftler kaliteye değil fiyata bakıyor artık

Eskişehir’de esnaflar ise geçen senelere göre düğün alışverişinde talebin düştüğünü ve evlenecek çiftlerin daha çok, ucuz ürüne yöneldiğini belirtiyor. Eskişehir’de yapılan alışverişlerde nakit alışverişlerin yok denecek kadar az olduğunu ifade eden Eskişehirli bir esnaf, “Yıllardır mobilya satıyorum bu seneki durgunluğu daha önce hiç yaşamadık. Çiftler geliyor fiyatları görüp gidiyorlar. Çoğu kara kara düşünüyor. Aslında fiyatlar maliyetlere göre uygun. Ama onların da gelirleri belli. Yani alanın da, ürünü satanında diyecek pek bir şeyi yok. Ben çiftlere geldiklerinde işleri var mı sabit maaşları var mı diye soruyorum. İki çift de çalışıyorsa biraz daha rahat alışveriş yapıyorlar tabi. Aileler zaten eskisi gibi karışamıyor. Ancak tek maaşla geçinecek olan çiftler mümkün değil daha dükkana girmeden çıkıp gidiyorlar” diye konuştu.

Muhabir: Hatice Esin Kırnalı