Tavuk haşlama, Türk mutfağının vazgeçilmezi olan bir yemektir. Hazırlaması kolay olan bu yemek, hem sağlıklı bir seçenek olması hem de lezzeti nedeniyle sıklıkla tercih edilir. Sebzelerle birlikte pişirilen tavuk, besleyici ve doyurucu bir öğün sunar.
Tavuk haşlama tarifi için aşağıdaki malzemeleri kullanabilirsiniz:
- 1 kg tavuk but veya göğüs
- 1 adet soğan
- 2 adet havuç
- 2 adet patates
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
Evde tavuk haşlama nasıl yapılır?
Tarife geçmeden önce, yapımı oldukça basit olan bu yemeği düdüklü tencerede pişireceğinizi unutmayın.
Öncelikle tavuk butlarını veya göğüslerini iyice yıkayın ve düdüklü tencereye alın. Soğanı ve havucu soyup iri iri doğrayın. Patatesleri de aynı şekilde doğrayın. Haşlamak istediğiniz tavuğun üzerine soğanı, havucu ve patatesi ekleyin. Tuz ve karabiberi de ekleyerek karıştırın.
Düdüklü tencereye yeteri kadar su ekleyin ve kapağını kapatın. Ocakta yüksek ateşte pişirme işlemine başlayın. Tencerenin düdüğü çaldığında ocağın altını kısarak 20-25 dakika daha pişirin.
Tavuk haşlandıktan sonra suyunu süzün ve tavuğu servis tabağına alın. İsteğe göre üzerine limon suyu serpip, maydanozla süsleyebilirsiniz. Sıcak servis yaparak afiyetle tüketebilirsiniz.
Tavuk haşlama püf noktaları
- Tavuk butlarını haşlarken daha sulu bir tavuk elde edersiniz.
- Tavuk göğüslerini haşlarken daha yumuşak bir tavuk elde edersiniz.
- Haşlama suyuna defne yaprağı, biberiye veya kekik gibi baharatlar ekleyerek tavuğun daha lezzetli olmasını sağlayabilirsiniz.
- Haşlama suyunu tavuk suyu olarak da kullanabilir ve başka yemeklerde değerlendirebilirsiniz.
Bu tarife sadık kalarak lokantalardaki gibi lezzetli bir tavuk haşlama yapabilirsiniz.
Şimdiden afiyet olsun.