Yol kenarlarında, tarlalarda gördüğünüz ama ne olduğunu bilmediğiniz, bakıp geçtiğiniz o bitkinin mucizelere sahip olduğunu söylesek ne derdiniz? Cilt bakımınız, saç güzelliğiniz için, ağrılarınızın dinmesi için ona ihtiyacınızın olduğunu biliyor muydunuz? Şifalı bitkiler kategorisinde ilk sıralarda yer alan kantaron, yağıyla birlikte mucizeler yaratmaya devam ediyor. Cilt bakımı ve sağlıkta sıklıkla tercih edilen kantaron yağı alternatif tıpta kullanılmasıyla birlikte en çok merak edilen ve kullanılan yağlardan biri oldu. Size cilt bakımı ve sağlıkta mucizeler vaat eden kantaron yağını cilt bakımınızda, yara ve kesiklerde, ağrılarınızda gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. 

Kantaron yağı nedir nerelerde kullanılır?

Sarı ve kırmızı olmak üzere iki farklı şekli olan ve çiçekli bir bitki olan kantaron alternatif tıpta sıklıkla kullanılan şifalı bir bitki. Bazılarımız belki yol kenarlarında görüyor ama ne olduğunu bile bilmiyor. Bu şifalı bitkiyi özellikle kadınlar evlerinde kendileri bile hazırlayabiliyor. 

Kantaron yağının en önemli özelliği iyileştirici olmasıdır. Kesik, yara, ağrılar üzerinde inanılmaz derecede iyileşme sağlayan bu yağ vücudun direnci de arttırıyor. Açık yaralara kesiklere sürülen kantaron yağı mikroplarla savaşarak yaranın enfeksiyon kapmasını ve iltihaplanmasını önleyerek daha çabuk iyileşmesini sağlıyor. Aynı zamanda yanık ve kızarıklar üzerinde etkili olurken güneş yanıklarınızın da hafifletecektir. Özellikle kas, ve eklem ağrılarına iyi gelen kantaron yağıyla geceleri kendinize masaj yapabilirsiniz. Cilt bakımında da çokça tercih edilen kantaron yağı hücre yenilenmesini hızlandırdığı için yaşlanma etkilerini geciktirerek kırışıklıkların görünümünü azaltır. Vücut nemlendiricisi olarak da kullanabileceğiniz kantaron yağını saçlarınız için de tercih edebilirsiniz. Saç derinizde kaşıntı, yara kızarıklar mevcutsa kantaron yağı bunu hafifletecektir. Kepeklenme ve dökülmeye üzerinde de faydalıdır. Migren gibi şiddetli ağrılarınız var ise kantaron yağıyla masaj iyi gelecektir. 

Kantaron yağı evde hazırlanabilir mi?

Topladığınız kantaron bitkisinin güzelce yıkayın ve kurumaya bırakın. Daha sonra çiçekleri sap kısımlarından ellerinizde ayırın. Çiçekleri temiz bir cam kavanoza alın. Çiçeklerle doldurduğunuz kavanoza üstünü kapatacak kadar saf zeytinyağı ekleyin. Kavanozun ağzını temiz bir tülbentle kaparak birkaç gün güneşte bekletin. Bu süreçte çiçeğin özü ortaya çıkacaktır. 5 günün sonunda kavanozun ağzını kapakla kapatarak 45 gün kadar beklemeye alın. Bu zamanda ara ara kavanozu ters yüz ederek iyice karışmasını sağlayın. Zamanla yağın koyulaştığını göreceksiniz. 45 gün sonunda yağı süzüp, uygun bir şişeye alarak kullanmaya başlayabilirsiniz.

Kaynak: Haber Merkezi