Eskişehir Ticaret Odası’nın (ETO) Temmuz olağan meclis toplantısı Mustafa Çekiç Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Meclis Başkan Vekili İbrahim Atilla Sabahcı’nın açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda gündem maddeleri meclis üyeleri tarafından karara bağlandı. Toplantıda konuşan ETO Başkanı Metin Güler ilçelerde gerçekleştirdikleri ziyaretlere değinerek, ilçelerdeki ticaretin ve sanayinin gelişmesinin şehre doğrudan katkı sağlayacağını ve göçü de engelleyeceğini belirterek, kırsal kalkınmaya destek olmaya devam edeceklerini kaydetti. Kırsal kalkınma için TOBB Eskişehir İl Kadın Girişimciler Kurulu’nun da çaba gösterdiğini ve kadın kooperatifleriyle iş birliği içinde olduğunu belirten Güler, ilçelerdeki kadın girişimci sayısının artması için gösterdiği gayret dolayısıyla TOBB Eskişehir İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Elif Gürkaynak’a ve kurul üyelerine teşekkür etti. 

Özel bankaların Eskişehir’de 2024 Mayıs ayındaki nakdi kredi dağılımı 53 milyar lirayı geçti

Türkiye Bankalar Birliği verilerine göre Eskişehir’de 2023 Mayıs ayında kamu bankaları tarafından kullandırılan nakdi kredi dağılımı 34 milyar 706 milyon 67 bin TL iken, bu rakamın bu yıl Mayıs ayında 39 milyar 925 milyon 916 bin TL olduğunu belirten ETO Başkanı Metin Güler, 2024 yılı mayıs ayında özel bankaların nakdi kredi dağılımının ise 53 Milyar 888 milyon 217 bine ulaştığını söyledi. Kamu bankalarının nakdi kredi dağılımında frene bastığını, özel bankaların ise daha çok kredi kullandırdığını belirten Güler, bu verilere göre finans ihtiyacını kamu bankalarının aksine özel bankaların karşıladığını kaydetti. 

Her firma için kolaylıkla konkordato kararı verilmemeli

Şirketler hakkında verilen bazı konkordato kararlarının ekonomi için risk oluşturduğunu ve özellikle İstanbul, Bursa gibi şehirlerdeki bazı şirketler için bu kararların kolaylıkla alındığını belirten Güler, konkordato kararı alınan firmalarla iş yapan şirketlerin alacaklarını tahsil etme noktasında sıkıntı yaşayabileceğinin altını çizdi. Güler, konkordato kararı alınırken alacaklı şirketlerin de sürdürülebilirliğini gözden geçirerek, çok dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Üyelerimiz Eskişehir Ekonomik Göstergeler Raporunu yakından takip etmeli 

ETO tarafından aylık olarak hazırlanan Eskişehir Ekonomik Göstergeler Raporu hakkında da bilgi veren Güler, verilerin TÜİK başta olmak üzere resmi kurumlardan, bankalar birliğinden, Eskişehir Ticaret Odası’nın sicil kayıtlarından, belediyelerden aldıkları resmi rakamlarla derlendiğini kaydetti. Eskişehir Ekonomik Göstergeler Raporu’nda enflasyon, açılan ve kapanan iş yeri sayısı, ruhsat sayıları, nakdi kredi dağılımı, karşılıksız çek tutarı gibi önemli verilerin paylaşıldığı belirten Güler, üyelerin bu raporu takip etmesinin önemine değindi. Meclis toplantısının ardından ETO meclis eski üyesi İrfan Gümüş’e, Eskişehir Ticaret Odası’na ve şehir ekonomisine verdiği katkıdan dolayı, ETO Başkanı Metin Güler ve Meclis Başkan Vekili İbrahim Atilla Sabahcı tarafından teşekkür plaketi takdim edildi. 

Muhabir: Fatih Arduç