Eskişehir Sanayi Odası tarafından hazırlanan raporda “Eskişehir’in uzun yıllardan beri tartışılan ve özellikle son dönemlerde sıkça gündeme gelen konut ve barınma ihtiyacına yönelik somut tespitlerde ve çözüm önerilerinde bulunan bir rapor hazırlamak istedik. Yaptığımız araştırma Eskişehir’in kısa vadede 38 binin üzerinde ilave konut ihtiyacı olduğunu ortaya koymakta” şeklinde açıklama yapılmıştı. Kesikbaş, Eskişehir’de sadece belirli merkezlerde yapılaşmaya ağırlık verildiğini ve bunun birçok soruna neden olduğuna dikkat çekmişti.
“Hükümet ve belediyelerin anlaşamamasından dolayı Eskişehirli zarar görüyor”
Eskişehir Emlakçılar Odası Başkanı Gazi Çelik şu değerlendirmede bulundu;
“Celalettin Bey doğru söylüyor. Biz bunu beş seneden beri, on seneden beri dile getiriyoruz. Şehrin bazı noktalara açılması gerekiyor. Şehrin artık tek merkezde olmaktan kurtulması gerekiyor. Takkalı Mahallesi bir türlü çözüme ulaştırılamadı. Belediyeler hükümete topu atıyor, hükümet belediyelere atıyor. Eskişehir 20 seneden beri imarlı arsa üretemedi. Bir tek yeni yapılan hastanenin arkası var, o da açılamadı bir türlü, yani problem bitmedi. Sümer Mahallesi’ndeki bölge açıldı bilinen o da yeterli değil. Gerçekten Eskişehir bu konuda geri kaldı, konut yapımında şehrin de geri kalmasına sebep olundu diyebilirim. Açık ve net konuşuyorum hükümet ve belediyelerin anlaşamamasından dolayı Eskişehirli zarar görüyor. Eskişehir geri kalıyor, işin açıkça durumu bu. Bir an önce buna çare bulunması lazım”
“İnsanlar birbirini vurmaya başladı”
Çelik, “Bunu daha önce iki sene önce size yaptığım bir açıklamada dile getirdim, ‘ev fiyatları aşırı derecede artacak, kiralar artacak’ dedim, dediğim gibi de oldu. İnsanlar birbirini vurmaya başladı. Her gün kavga, kiracı ev sahibi cinayetleri oluyor. Bu böyle devam ederse eğer daha da büyüyecek bu sorun. Bir an önce siyasi düşüncelerimizden arınarak bütün bürokratlar buna el atarak bu imar durumu problemini çözmeli, arsa üretilmesi gerekir. Şehrin tek merkezde olmasından kurtulması gerekir. Celalettin Bey ve diğer iş adamlarına da bir öneride bulunmak isterim, söylediklerine de katkı olarak, böyle büyük firmalar kendi yanlarındaki çalışan insanlara kooperatif şeklinde taksitle rahatlıkla konut yapabilirler. En güzel en karlı yatırım kooperatifçiliktir aslında. Dar gelirliler için kooperatifçilik mal edinme bakımından en karlı olandır. Müteahhit payı olmaz, kâr payı olmaz. Sarar gurubu diyelim büyük bir arsa alabilir, yanında çalıştığı insanlara, ev ihtiyacı olan insanlara maaşlarından keserek ev üretebilir bu da bir çözümdür. Bu şekilde hem ev sıkıntısını ağır ağır gideririz hem de problemleri ağır ağır çözmüş oluruz. Yoksa bu problemler büyüyerek gider” diye konuştu.
“TOKİ’lere tanınan imkanlar özel sektöre de tanınmalı”
Çelik açıklamasına şu şekilde devam etti;
“İkinci bir tavsiyem Devletin TOKİ’lere yaptığı imkanları özel sektöre de açması gerekir. Hızlı bir şekilde konut ve barınma sorunu çözülür. Devlet TOKİ’lere yaptıkları arsayı ücretsiz veriyor, KDV uygulamıyor, vergi almıyor, alt yapı parası almıyor, buna benzer 7-8 kalemi almıyor. Aynı olanaklar serbest piyasaya da tanınsın, hızlı bir şekilde ve üretim olsun, bu sorundan kurtulalım, yoksa bu sarmal ve kaos daha da büyüyerek gidecektir”
“Gençlerin de geleceği çalınıyor”
Üniversite öğrencilerinin şehre geleceğini hatırlatan Çelik, “Yaşadığımız kötü felaketten sonra depremzede vatandaşlarımız şu anda yurtlarda. Eskişehir’de öğrencilerin kaldığı yurtlarda depremzedeleri Devletimiz ağırlıyor. Şimdi okullar açılacak nerede kalacak bu insanlar. Kira bir daha ikiye katlayacak ve bizi şimdiden arayan dar gelirli aileler var, ‘Eskişehir’i yazalım mı, Eskişehir’de ev fiyatları nedir, bir sene erteleyeyim mi?’ gibi sorularla karşı karşıya kalıyoruz. Bu şekilde gençlerinde geleceği çalınmış oluyor. Burada istediği bir okula gelemezse, kalabilecek imkânı yoksa ne yapsın. Bir karı koca emekli olduğunu düşünün, 7 buçuk liradan 15 lira maaş alıyor, nasıl Eskişehir’de okutsun ki zaten kiralar 10 bin liradan başlıyor. Artık emeklinin aldığı maaş ev kiralarına yetmiyor. 7 buçuk lira emekli maaşı ev kiraları 10 bin liradan başlıyor. Emeklinin maaşı ev kiralarını karşılamıyor” diye konuştu.
“Gurbetçiler Eskişehir’e yatırım yapmıyor”
Eskişehir’de eskisi ev satışı olmadığını ifade eden Çelik, “Eskişehir’de ev satışları şu anda durgun. Gurbetçilerimiz de geldi, eskiden yatırım amaçlı buradan ev alıyorlardı ama yeni nesil ülkelerine yatırım yapmıyor da bulundukları şehre yatırım yapıyorlar. Eskiden gurbetçi vatandaşlarımız gelirlerdi, kendi ülkelerinden alışveriş yaparlardı. Son zamanlarda yeni nesiller ülkeye temelli gelmek istemediklerinden, yaşadıkları şehre yatırım yapmak istediklerini söylüyorlar. Gerçekten çok durgun. Kiracı ev sahibi kavgasına Avrupalılar ne yapsın? O da ayrı dert ve problem, evle ilgilenecek insan lazım. Bundan dolayı da onların da pek yatırım yapmadıklarını görüyoruz” dedi.
Çelik son olarak, “Gerçekten üzülerek söylüyorum, bu meslekte 30 yılımı doldurdum, bizleri artık Kaymakamlıklardan arıyorlar, dar gelirliler ev bulabilmek için. İnsanlar artık bazı yerlere sığınıyorlar, bulamıyorlar çünkü. 7 bin, 5 bin maaş alan bir insan 2 bin, 3 bin liraya gerçekten ev yok. Bu sıkıntıya bir an önce el atılmalı. Celalettin Beyin söylediği gibi ilave olarak da büyük iş adamları çok insan çalıştıran insanlar yanlarındaki çalışan insanlara kooperatif kurarak, ev sahibi yapabilirler. Bu şekilde hem konut sorununa bir fayda olur hem de yanlarında çalışan insanları ev sahibi yapmış olurlar. Bunu da bir çözüm önerisi olarak sunuyorum. Bu ekonomik krizde bu olumsuz giden piyasalarda emlakçılara, ev sahiplerine, kiracılara suç bulmanın anlamı yok, ekonomik kriz çözülmeden bu işler düzelmez” şeklinde konuştu.
Kaynak: Haber Merkezi