Geçen yıl Odunpazarı Belediyesi karşısındaki boş alanda gerçekleştirilen festivale, ‘Şehir esnafıyla haksız rekabete sebep olmasının yanı sıra halk sağlığını tehdit eden ürünler satıldığı öne sürülerek tepki gösterilmişti. Bu yıl aynı bölgede yapılan festivale tepki gösteren Eskişehir Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen, “Bu şehir hepimizin, Eskişehirspor’a yardım edeceksek hep birlikte etmeliyiz, esnaf ve sanatkarı mağdur ederek bu tür yardımların yapılmasını doğru bulmuyoruz” dedi.

Yardımı festivallerden karşılıyor

Birsen aynı bölgede gerçekleştirilecek festivalle ilgili, “Odunpazarı Belediyemizin Eskişehirspor yönetimi seçilmeden önce Eskişehirspor’a yardımcı olacağı konusunda birtakım vaatleri söz konusuydu. Dolayısıyla bu yardımı bu tür festivallerden karşılayacağını, ilk festivalde öğrenmiş olduk. Bir kesimi, tüm vecibelerini yerine getiren, bu şehre katma değer yaratan Eskişehir ticaret erbabını, esnaf ve sanatkarını mağdur ederek Eskişehirspor’a yardım yapılmasını ben tasvip etmiyorum” diye konuştu.

Daha önce hep birlikte müsaade etmemiştik

Birsen, “Biz daha önce bu tür festivallerin yasaklanabilmesi için son Eskişehirspor seçimine kadar bunlara hep birlikte müsaade etmemiştik. Eskişehir Valiliğimiz, Ticaret Odamız, Esnaf Odaları Birliğimiz alt belediyelerimiz bunlara müsaade etmemişti. Ama bu son seçimde Eskişehirspor’a bir takım yardım vaadi veren belediyelerimiz bu festivallerin önünü açmış oldu. Geçen günlerde Kanlıpınar Parkı’nda da Karadenizliler Derneği tarafından festival yapıldı. Bizim görüşlerimiz alınmadan bu tür festivallere izin verilmesi Eskişehir’de ticaret yapan esnaf ve sanatkarlarımıza tabi ki çok büyük zararları var. Bu şehirdeki insanların yararına bir şeyler yapmak için Eskişehir esnaf ve sanatkarını mağdur etmeden onları da içine alabileceğimiz bir takım   organizasyonlar kendi içimizde yapmamız daha faydalı olacaktır”

Eskişehirspor hepimizin

“Biz bir kesimin mağdur  edilmemesi gerektiğinin altını çiziyoruz” diyerek sözlerine devam eden Birsen, “Bu tür organizasyonları yapanların daha önce hem Valiliğimizden hem de Esnaf Odaları’mızdan, belediyelerimizden müsaade alırken şimdi belediyelerimizin kendi öngörüleri ile bu festivallere izin vermesi ile açıkçası Eskişehir’deki daha önce yapılan ve Türkiye’de örnek teşkil edilecek uygulamanın sonlandırılması bizleri üzdü. Eskişehirspor hepimizin ama bir kesimi mağdur ederek, bir kesim üzerinden ‘Eskişehirspor’a yardımcı olduk’ demek doğru bir yaklaşım değil”

Gıda ürünleri tozun içinde satılıyor

Halk sağlığına da dikkat çeken Birsen, “Biz özellikle gıdada, bu tür gıda ürünleri satanların, halkımıza kontrolsüz, zarar verecek gıdaların o tür organizasyonlarda satıldığını daha önce de söyledik. Açıkta, tozun toprağın içinde belli sıcaklıklarda, belli soğukluklarda satılacak ürünlerin Gıda Yasası’na uygun bir şekilde satılmadığını, halkımızın oradan aldıkları gıdaların kaliteli olmadığını söyledik” şeklinde konuştu.

Çifte standartı bırakın denetleyin

Birsen, “Halk sağlığına zararlı ürünlerin satılmaması konusunda da biz buradan yetkilileri göreve çağırıyoruz. Esnaf ve Sanatkarlarımıza yapılan denetimlerin gıda festivallerinde o ürünleri satanlara da o denetimlerin yapılmasını istiyoruz. Çifte stantardı bırakıp orada halkın sağlığı ile oynayan hileli gıda satanlara da yaptırımların yapılmasını bekliyoruz”

Kaynak: Haber Merkezi