Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun elektrik faturalarına yönelik yayınladığı yeni düzenleme, yeni yılın ilk ayı itibari ile yürürlüğe girecek.

Milli Akıllı Sayaç Sistemi adıyla Türkiye’nin tamamında geçerli olacak yeni uygulama için elektrik sayaçları devreye alınacak yeni sistemle uyumlu şekilde çalışacak bir hale getirilecek.

Geçtiğimiz yılın başında Resmi Gazete'de yer verilen tebliğ ile ilgili detaylar belli oldu. Yeni uygulamaya geçildiği gerekçesiyle ev ve işyerlerinde kullanılacak sayaçların değiştirileceği ve milli akıllı saat sistemleri ile senkronize edileceği belirtildi.

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Milli Akıllı Saat Sistemleri proje yürütücüsü Ari Torosoğlu, sayaç mülkiyetinin şirketlerinde olduğunu ve değişimin de onların görevi olduğunu vurgulayarak abonelerin bu işlem için herhangi bir ücret ödemeyeceğini de belirtti. Şu an kullanılmakta olan bazı sayaçların entegre olabileceğini ifade eden Torosoğlu, bu nedenle mevcut şartları sağlayan elektrik sayaçlarında değişiklik düşünülmediğini elektrik şirketlerinin söz konusu sayaçları on yılını doldurduğu zaman arıza verdiğinde ya da kaçak olduğunda değiştireceğini söyledi.

Kaçak elektrik kullanımı önlenecek

Yeni uygulanacak bu yöntem sayesinde kullanıcılar tükettikleri elektriğini anlık olarak kullanım bedelini görebilecek ve faturalarını fatura kesim tarihinin öncesinde de öğrenebilecek. Yapılan bu yeniliğin ani faturalarla karşılaşma durumlarına engel olması öngörülüyor yeni sayaç sistemi ile kaçak elektrik kullanımının da önüne geçilecek.

Torosoğlu yeni sistemin kullanım kolaylığına ilişkin olarak ‘’Denetlemeleri artık elektriği kesmeden yapabileceklerini vurgulayarak böylelikle trafo bazlı kayıp kaçak analizi yapabiliyoruz kayıp kaçak ekiplerine çok daha verimli noktalara yani problemin olduğu gerçekten olduğu noktalara yönlendirebiliyoruz ayrıca neyin nereden beslendiği belli olduğunda yükü dengeleyebiliyor yükü dengelemek de verimliliğimizi arttırıyor Saçlar 60’a yakın analiz yapabiliyor yanına bir teknisyen göndermişsiniz gibi bütün ölçümleri kendi datalarına bakarak yorumlamış olarak elektrik şirketlerine iletiyor bu da bizim hakimiyetimizi arttırmış oluyor’’ şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi