Eskişehir’de sürücü belgesi sahiplerinin bilmesi gereken sıcak bir gelişme daha yaşandı. Sürücülerin belge yenileme süreçleriyle ilgili değişen yaş faktörü ehliyet sahiplerinin önemli bir kısmını ilgilendiriyor.

Minimum yaş 26 maksimum yaş 69 olarak belirlendi

Posta Gazetesi yazarı Tamer Heper, bir okurunun ehliyet yaş sınırı ile ilgili sorusuna detaylı bir açıklama getirdi. Heper, Karayolu Taşıma Yönetmeliği'ne göre ticari taşıma faaliyetlerinde görev alacak şoförlerin mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaları gerektiğini belirtti. Büyük otobüs şoförleri için en az 26 yaşında olmaları ve 66 yaşını aşmamış olmaları şartı varken, yeni düzenleme ile bu sınır geçici olarak 69 yaşına yükseltildi.

Neden düzenlemeye gidildi?

Heper, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'nın bu düzenlemeyi, koronavirüs salgınının getirdiği normalleşme sürecinde artan ticaret hacmi ve mesleki yeterlilik belgesine sahip sürücü ihtiyacını karşılamak amacıyla yaptığını ifade etti. Kahramanmaraş depreminin ardından sürücü eğitimlerinin aksaması ve yeni sürücü arzının yetersiz kalması nedeniyle bu düzenlemenin 2024 sonuna kadar uzatıldığını belirtti.

Yaş Sınırı Detayları:

65 Yaş Üstü Sürücüler: 65 yaşını dolduran sürücüler, her 3 yılda bir ehliyetlerini yenilemek zorundadır.

80 Yaş Üstü Sürücüler: 80 yaşını dolduran sürücüler için bu süre 2 yıla düşürülmekte ve her 2 yılda bir ehliyet yenileme işlemi yapılması gerekiyor.

Kaynak: Haber Merkezi