CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Yunusemre Halk Çarşısı’nda alışverişe çıkan vatandaşlar ile esnafı dinledi. Aileler pahalılık nedeniyle çocuklarının ihtiyaçlarından kısmak zorunda kaldıklarını söylerken, esnaf da “Biz bu yıl gibi kriz görmedik. Şu an dükkanım kendini çeviremiyor. Kardeşim yardım ediyor, annem yardım ediyor. Ama 40 küsür yıllık dükkânımızı nasıl kapatalım? Çok zor bir süreçten geçiyoruz. Şu anda önümüzde hiç umut görmüyoruz. 2008 krizi bile hikayeymiş” dedi. 

“Çocuğum bir şey bitti dediğinde korkuyoruz”

Fiyatlarda enflasyon üzerinde artış olduğunu söyleyen öğrenci velisi Alper Kardelen, artan pahalılık karşısında yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Geçen yıla göre pahalılık çok fazla. Enflasyonun üzerinde artış var. Asgari ücrete bir kez zam gelirken ürünlere 10 kere zam geliyor. Ayakkabıdan gıdaya enflasyon aşırı arttı. Normalde ben bir lira ile çocuklarıma çikolata, dondurma alabiliyorken şu an 1 lirayı cebimizde boşuna taşıyoruz. Biz şimdi pantolon alacağız mesela fiyatlara bakacağım. Burada uygunsa buradan, internette uygunsa internetten alacağız. Neresi ucuzsa orayı takip ediyoruz. Fiyatlar sürekli artıyor. Artık takip edemiyoruz. Bir şeyleri bitirmeye korkuyoruz. Çocuğum bir şey bitti deyince acaba ne kadar pahalı olmuştur diye tekrar almaya korkuyoruz. Öğretmenimiz marka yazıyor ona göre almak zorunda kalıyoruz. Geçen yılki listeyi bırak almayı, okuya okuya bitiremedik.”

Esnafdert1

“Sadece okul kıyafeti bin 500 lira... Ayakkabısı, çantası yok”

Çarşıda okul kıyafeti satan Ümit Altın ise, yeni okula başlayan bir öğrencinin sadece kıyafet masrafının bin 500 liralardan başladığını söyledi. Altın, “Yeni okula başlayan bir çocuğum kıyafeti 1500 liradan başlıyor. İki çocuk varsa 3 bin lira. Ayakkabı, çanta, kitap içinde yok. Yedeklerini de alırsa bir çocuk için en az 2 bin 500 lira harcama yapması lazım bir ailenin. Aileler artık eski sisteme döndü. Büyük çocuğunun küçülen, eskiyen kıyafetlerini küçüğüne giydiriyorlar. Büyük çocuğa ihtiyaç varsa yenisi alınıyor” dedi. 

“Bu yıl gibi kriz görmedik”

Çok zor süreçten geçtiklerini ve bu yıl yaşadıkları gibi kriz yaşamadıklarını söyleyen çarşı esnaflarından Batuhan Satıcı da “İşi bilen adamlarla ekonomi politikası yapılması lazım. Yaraya pansuman yapıyorlar. Ameliyat yapan yok. Şu an yazın en güzel zamanı normalde işlerin yoğun olması ve benim size ‘hoş geldiniz, güle güle’ demem gerekirken ben burada durmuş sizinle sohbet ediyorum. 40 küsür yıl geçti burada esnafız. Biz bu seneki kriz gibi görmedik. Şu an dükkanım kendini çeviremiyor.  Kardeşim yardım ediyor, annem yardım ediyor. Ama 40 küsür yıllık dükkânı biz nasıl kapatalım? Bizden alışveriş yapanlar en alttaki tabaka krizi de zaten orası hissediyor. Biz şu anda önümüzde hiç umut görmüyoruz. 2008 krizi bile hikayeymiş” diye konuştu. 

Dert2

“10 sene önceyi arıyoruz”

Çarşıda ayakkabı satan esnaf Saliha ve Selim Entetik çiftçi ise, “Bu yazımız epey durgun. Fiyatlar yüksek. Biz de pahalı alıyoruz ve mecburen ona göre satıyoruz. Her alışımızda pahalanıyor. Dolar az bir şey oynasın ürünün fiyatı hemen çıkıyor. Geçen yıl 100-150 liraya sattığım terliği zamlar karşısında bu yıl 300 liraya vermemiz gerekiyor ama alan yok. 300 lira kim versin terliğe? Geçen yıl Kurban Bayramı’nda sattığımız rakamlardan biz bu yıl kendimiz ürün alamıyoruz. Sıkıntının en büyüğü orada. Her şey yüzde yüz katladı. Bunu da halkımız karşılayamıyor. Toptancıya dert yanmaya çalışıyoruz ama toptancı dinlemiyor. Fiyat bu diyor. ‘Alırsan al kardeşim, almazsan alma’ diyor. Az az mal alıyoruz. Sıkıntı çok büyük. Piyasa nasıl canlanır bilmiyoruz. 4-5 yıldır piyasa çok kötü gerçekten. 10 sene önceyi iple arıyoruz” dedi.

Çakırözer: Halkın iktidarını kuracağız 

Esnaf ve vatandaşı dinleyen CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ise gerçekleştirdiği ziyaretlerde, “22 yıllık AKP iktidarı milyonları yokluğa, yoksulluğa, sefalete sürükledi. 86 milyonun yaşadığı bu pahalılığın, umutsuzluğun tek sebebi ülkeyi yönetemeyen beceriksiz iktidar. Ama halkımız hiç merak etmesin. Türkiye’nin birinci partisi Cumhuriyet Halk Partisi olarak her derdin var bir çaresi diyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında yoksulluğun, gelir adaletsizliğinin, hayat pahalılığının, durmayan zamların çaresini hep birlikte bulacağız. Yapılacak ilk seçimde Cumhuriyet Halk Partimizi iktidar yapacak, halkın iktidarını kuracağız” dedi.

Muhabir: Hatice Esin Kırnalı