Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) Genel Sekreteri Prof. Dr. M. Zeki Durak, BEBKA’nın Eskişehir özelinde sağladığı destekleri anlattı.
2024-2028 yıllarını kapsayan dört yıllık BEBKA Bölge Planını hazırlamak için yaklaşık iki yıldan fazladır çalışma yürüttüklerini ve bölgede saha analizleri ve paydaş görüşmeleri gerçekleştirdiklerini belirten Durak, “Bu kapsamda Eskişehir’de organize ettiğimiz il çalıştaylarında altı farklı temada paydaşlarımızın strateji ve proje önerilerini aldık. Bu plan bölgemizin Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı ile uyumlu bir şekilde sektörlerimizin yeşil ve dijital dönüşümünü ele aldığımız bir plan olacak. Sınırda Karbon Düzenlemesi bizim gibi ihracatı çoğunlukla AB ülkelerine gerçekleştiren bölgeleri daha çok etkileyecek. Biz de bölgede proaktif olarak ihracatta rekabet edebilirliğimizi korumak ve artırmak adına bölge planı kapsamında çeşitli strateji, hedef, tedbir ve programlar önerdik. Bölge planımızın yerel ve Bakanlıklar seviyesindeki kurum görüşlerinin alınma sürecini tamamladık. Yılsonuna kadar Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ekonomi Politikaları Kurulu ve Cumhurbaşkanı onayıyla yürürlüğe gireceğini öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.
Eskişehir’e özel programla yeşil dönüşüme 200 bin lira hibe
Durak, BEBKA’nın Teknik Destek Programı’na ek olarak sadece Eskişehir’e özel ilan ettiği “Üreten Şehirler Tematik Destek Programı” kapsamında, kentte imalat sanayinde faaliyet gösteren firmaların temiz üretim süreçlerini destekleyeceklerini açıkladı. Üreten Şehirler Tematik Teknik Destek Programına başvuruların devam ettiği duyuran Durak, programla ilgili şu detayları paylaştı: “Eskişehir’de imalat sanayisinde verimliliğin artırılması ve çevreye duyarlı üretim desteklenmesi amacıyla temiz üretim etüdü, karbon ayak izi hesaplanması ve ardından azaltım stratejilerine ve gerekli yatırımlara dönük rapor hazırlanması süreçlerine destek vereceğiz. Bu amaçla Bakanlığımız tarafından programa 4 milyon TL bütçe ayrıldı. Başarılı bulunan projelere 200 bin TL’ye kadar yüzde 100 oranında hibe desteği sağlıyoruz. Bu program için üç sektör belirlendi. Bu sektörler; gıda ürünleri ve içecek imalatı, metalik olmayan mineral ürünleri imalatı ve fabrikasyon metal ürünleri imalatı. Bu sektörlerde faaliyet gösteren firmalarımızın projelerini 31 Ekim 2023’e kadar bekliyoruz.” Daha önce bölgede sadece Eskişehir’e özel Üreten Şehirler Programıyla Anadolu Üniversitesi’nde Oyun ve Animasyon Geliştirme Merkezi kurulmasına da destek verdiklerini aktaran Durak, merkezin oyun ve animasyon alanlarında eğitim/mentorluk/danışmanlık hizmetleri ve teknik altyapının kullanımı konusunda sektöre girmek isteyen girişimcilere destek sağlayacağını belirtti.
BEBKA’dan kırsal kalkınma ve sosyal gelişmeye önemli destek
Zeki Durak, Eskişehir’de bugüne kadar kırsal kalkınmaya yönelik 5 programda, 34 projeye yaklaşık 80 milyon TL destek vererek yaklaşık 120 milyon TL’lik yatırımın kırsal alan için geliştirilmesini sağladıklarını aktardı. Yine sosyal alanlara yönelik olarak bakanlığın yürüttüğü “Sosyal Geliştirmeyi Destekleme Programı” (SOGEP) kapsamında da 2019 yılından bu yana Eskişehir’de 4 projeye destek sağladıklarını anlatan Durak, bu projelerde yaklaşık 10 milyon TL destek sağlayarak 17 milyon TL değerinde projenin hayata geçmesine katkı sunduklarını belirtti. Durak ayrıca, Eskişehir’in kırsal 12 ilçesinde detaylı bir araştırma yapmak için sahaya inerek raporlar hazırladıklarını kaydetti.
BEBKA, sanayide 235 kişiyi istihdama kazandırdı
BEBKA’nın Eskişehir Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü ve MEGEM iş birliğiyle hayata geçirdiği “İstihdam Garantili Mesleki Eğitim Kursları” kapsamında, 235 kişiyi sanayide iş sahibi yaptıklarını anlatan Durak, şunları söyledi: “Eskişehir sanayisinin ihtiyaç duyduğu CNC tezgah operatörlüğü, CMM destekli kalite kontrol operatörlüğü, gaz altı kaynak operatörlüğü ve makine bakım alanlarında her bir eğitim için toplam 400 saatlik mesleki ve teknik eğitimler verildi. Eğitimler için 18-35 yaş arası mesleksiz gençler hedeflendi. Beş dönemde toplam 415 kişi kurslarımızdan eğitim aldı. Bu eğitimlerden 235 kişi istihdam edildi. Ayrıca Eskişehir Sanayi Odası iş birliği ile düzenlenen İstihdam Garantili Mesleki Eğitim Kurslarımız kapsamında mekatronik uzmanlık programını tamamladık.”
Girişimcilere fon sağlayacak mekanizmayı oluşturdu
Geçtiğimiz ağustos ayında bölgede bir ilk olan 100 milyon TL’lik “Bölgesel Girişim Sermayesi Mali Destek Programı”nı ilan ettiklerini hatırlatan Durak, “Girişimcilik ekosisteminin geliştirilmesine yönelik 5 yıldır sonuç odaklı program yürütüyoruz. Bu program çerçevesinde çeşitli hızlandırıcı programlar yürüttük. Teknoloji transfer ofislerimiz ARİNKOM ve ETTOM’la çalıştık. Yatırımcı adayı iş insanlarının nasıl startup yatırımcısı olabileceğine ilişkin bir seminer dizisini Invexen ve startups.watch ile birlikte organize ettik” ifadelerini kullandı. Son olarak da 100 milyon TL’lik programımızla girişim sermayesi yatırım fonlarına ortak oluyoruz. Bu ortaklık neticesinde bölgemizde yer alan geleceğin Turcorn’larına fonlarla birlikte yatırım yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
Beş yılda 950 kişi ve kuruma danışmanlık hizmeti
BEBKA Eskişehir Yatırım Destek Ofisinin koordinasyonunda yürütülen yönetim danışmanlığı programında, raylı sistemler sektörüne destek olmak amacıyla TÜRASAŞ ile iş birliği yaparak 41 sektör çalışanına yönelik kaynak hataları konularında çeşitli eğitimler gerçekleştirdiklerini ifade eden Durak, eğitimlerin bazılarının online, bazılarının ise TÜRASAŞ içerisinde uygulamaları olarak gerçekleştiğini söyledi. Eskişehir Yatırım Destek Ofisi tarafından teşvik sistemi ve diğer devlet destekleri hakkında yatırımcılara bilgilendirme, danışmanlık, yönlendirme ve yatırım süreç takibi konusunda destek sağlandığını dile getiren Durak, son beş yıl içinde yaklaşık 950 kişi ve kuruma bilgilendirme ve danışmanlık hizmeti sağladıklarını ifade etti.