Eskişehir’de Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün tarla, konut, bahçe niteliğindeki arazilerine yaptığı yüzde binleri bulan kira zamları nedeniyle binlerce vatandaş mağdur durumda. Eskişehir’in Alpu, Mahmudiye, Çifteler, Tepebaşı ve diğer ilçelerdeki vakıf arazilerini kiralayan vatandaşlar yüzde binleri bulan kira bedelleri karşısında evlerini ve tarlalarını kaybetme korkusu yaşıyor. CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Eskişehir’in Çifteler ilçesinde vakıflar genel müdürlüğünün vakıf arazilerine yaptığı fahiş zamlar nedeniyle mağdur edilen köylülerle bir araya geldi. Çakırözer’e, CHP Çifteler İlçe Başkanı Şükrü Keser ve Çifteler Belediye Başkan Adayı Zehra Konakçı da eşlik ederken, heyet mahalle muhtarı ve köylülerden sıkıntıları dinledi.
“Köyde 45 hane mağdur, ne yapacağımızı şaşırdık”
Köylüler daha önce metrekaresini 10 liradan kiraladıkları araziler için şimdi metrekaresine 100 lira istendiğini söyledi. Yaşanan mağduriyeti anlatan Savaş Tabanlı, “Evimin bulunduğu arazi vakıflara ait. Geçen yılı kira bedeli olarak 3 bin 500 lira ödeme yaptım. Bu sene 2024 yılında 27 bin 500 lira kira bedeli isteniyor. Ben 7 bin 500 lira emekli maaşı alıyorum. Bu hayat pahalılığında zaten geçinemiyoruz. Emekliye verilen yüzde 40 zam var, o da 10 bin lira. Bu pahalılıkta ne yapacağımızı şaşırdık. Mahallede benim gibi 40, 45 kişi mağdur. Yine kiralık vakıf tarlaları nedeniyle komsularımız büyük sıkıntılar yaşıyor’ dedi.
“Zamların sorumlusu Eskişehirliler değil”
CHP Milletvekili Utku Çakırözer, Eskişehir’de vakıf arazilerine yapılan fahiş zamları Meclis gündemine taşıyarak, “Bu yapılan ahlaksızlıktır, vicdansızlıktır. Hayat pahalılığının, zamların sorumlusu bu halk, Eskişehir köylüsü değildir. Beceriksizliğinizin bedelini halka yüklemekten vazgeçin” dedi.
TBMM’de Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Eskişehir’deki arazilerine yaptığı yüksek zamma tepki gösteren Çakırözer şunları söyledi:
“Vakıflar Genel Müdürlüğü, yüz yıldan fazla süredir Eskişehir köylüsünün mesken olarak, tarla olarak kullandığı vakıf arazilerine astronomik zamlar yaptı. Evi, bahçesi, tarlası vakıf arazisi üzerinde olan binlerce köylümüze çıkarılan kira faturası yüzde 1000, evet yüzde 1000 artırıldı; 3 bin liralık bedel 30 bin liraya çıkarıldı. Çifteler, Mahmudiye, Alpu, Odunpazarı ve diğer ilçelerimizin köylerinde vakıf arazisi üzerindeki vatandaşlarımız yüksek kira bedelleri nedeniyle evlerini boşaltmak zorunda kalacak. Körhasan, Mesudiye, Dikmen, Aktaş, Eminekin, Yıldızören, Osmaniye, Abbashalimpaşa ve daha nice köyde çiftçiler tarımdan, hayvancılıktan kopacak. Emekliye, memura, emekçiye maaş zammına gelince enflasyonu yüzde 40, yüzde 50 gösterenler, sıra çiftçiden, köylüden almaya gelince yüzde 1.000 istiyorlar; kepçeyle, kazanla saldırıyorlar. Bu yapılan ahlaksızlıktır, vicdansızlıktır. Hayat pahalılığının, zamların sorumlusu bu halk, Eskişehir köylüsü değildir. Beceriksizliğinizin bedelini halka yüklemekten vazgeçin.”
Bakan Ersoy’a zamların gerekçesini sordu
Çakırözer, hazırladığı soru önergesiyle Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Eskişehir’deki arazilere yaptığı fahiş zamların gerekçesini Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a da sordu. Çakırözer, Bakan Ersoy’a şu soruları yöneltti:
“Eskişehir’de Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne bağlı taşınmaz/gayrimenkul sayısı kaçtır? Bunlardan kaçı konut, kaçı dükkan ve tarla vasfında bulunmaktadır? Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Eskişehir’de kiraya verdiği gayrimenkul/taşınmaz sayısı nedir? Bu gayrimenkuller/taşınmazlar şahıs/şirket olarak belirtilmek üzere kimlere kiralanmıştır? Bu gayrimenkullerden/taşınmazlardan ne kadar gelir elde edilmektedir? Eskişehir’deki vakıf arazilerine fahiş oranda zam yapılmasının gerekçesi nedir?”