Eskişehir Kıymetlidir Platformu, ETİ Bakır Maden'in yerel seçimler öncesi durdurduğu projenin Çevresel Değerlendirme Raporu (ÇED) sürecini 5 Temmuz'da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na yaptığı başvuru ile yeniden başlattığını üzüntüyle öğrendi. Bakanlık, 10 Temmuz'da projenin işleme konduğunu duyururken, halkın bilgilendirme toplantısı için 15 Ağustos'a tarih verildi.

Platform adına konuşan Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Ahmet Kapanoğlu, doğru alanda ve kurallara uygun olarak, doğaya zarar vermeden yapılan madenciliğe karşı olmadığını, ancak bu proje örneklerinin ülkenin birçok bölgesinde çevre felaketlerine yol açtığını ve telafisi mümkün olmayan kalıcı zararlara neden olduğunu vurguladı. Çanakkale Kaz Dağları, Erzincan İliç ve Ordu Fatsa bölgelerinde açılan maden ocaklarının olumsuz etkilerinin ortada olduğuna dikkat çekildi.

ETİ Bakır Maden'in projesinin, Mihalgazi ve Sarıcakaya ilçeleri ile mahallelerinde seracılığın gelişmesi için yapılan teşviklere rağmen, Sakarya Nehri'ni ve bölgedeki tarımsal üretimi bitireceği, hayvancılık faaliyetlerini de olumsuz etkileyeceği belirtildi. Toprağın taşınması sırasında oluşacak toz partiküllerinin insanlar ve hayvanlarda solunum yolu hastalıklarında artışa neden olacağı, siyanür kullanımının da insan sağlığı için risk oluşturacağı vurgulandı.

Kapanoğlu şu ifadeleri kullandı;

“Mihalgazi, Sarıcakaya ilçelerimiz ve mahallelerinde seracılığın gelişmesi için yeni teşvikler yapılırken, bu proje hem Sakarya Nehrini hem de bölgedeki tarımsal üretimi bitirecektir. Bölgede hayvancılık faaliyetleri de zarar görecektir. Toprağın, bitkilerin kaldırılması ve toprağın taşınması sırasında oluşacak toz partikülleri insanlar kadar hayvanlarda da solunum yolu ile ilgili hastalıklarda önemli artışa sebep olacaktır. Yani üreticinin et ve süt verimindeki azalmanın yanında, altın madeninin ayrıştırması için kullanılacak siyanürün hayvanlarda kalıntı bırakma durumu da insan sağlığı için ayrı bir risk oluşturacaktır. Ayrıca liç yönteminde kullanılacak siyanürün ve altının yanında çıkacak ağır metallerin bölgedeki kullanma ve içme sularına karışma ihtimali, insan sağlığına çok büyük kalıcı hasarlar vererek bu hasarlar gelecek nesillere aktarılacaktır”

Eskişehir Kıymetlidir Platformu, daha önce Alpu Ovası'nda termik santral ve kömür madeni projelerine karşı yürüttüğü mücadeleyi nasıl kazandıysa, ETİ Bakır Maden'in Sakarya Vadisi'ni yok edecek altın madeni projesine karşı da aynı kararlılığı göstereceğini ve doğayı, çevreyi, havayı, suyu ve toprağı korumaktan asla vazgeçmeyeceğini bildirdi.

Muhabir: Hatice Esin Kırnalı