"Türkiye'den Silikon Vadisine Yazılımcı Göçü: Diasporik Ağlar Üzerinden Mesleki İş Birliği İmkanları ve Türkiye Kalkınmasına Etkileri" adlı TÜBİTAK 1001 projesi, Prof. Dr. Fuat Güllüpınar'ın başkanlığındayken kabul edildi. Proje ekibine Türkiye'den ve dünyadan birçok önde gelen üniversite ve araştırma merkezi öğretim üyeleri de dahil olacak.

Göç konusunda benzersiz bir perspektif sunan projeye dikkat çeken Prof. Dr. Güllüpınar, projenin konusuna ve amacına bakıldığında literatürdeki diğer çalışmalardan ayrıştığını ifade etti. Sadece betimsel sonuçlar sunmak yerine Türkiye ve göçmen yazılımcılar arasındaki mesleki ilişkileri geliştirmeye yönelik iş birliği modelleri önerdiğini belirtti.

Köprü görevi görecek 

Bunun yanı sıra, Güllüpınar, projenin temel çıktılarının Silikon Vadisi'ndeki Türk yazılımcılar ve Türkiye arasında köprü görevi görebilecek bir platform oluşturmayı amaçladığını belirtti. Projeye katılan çok sayıda ulusal ve uluslararası akademisyen de yer alıyor. Tüm bu çabaların, Türkiye'deki yazılım ve teknoloji gelişmelerine katkı sağlaması bekleniyor.

Akademisyenler katkıda bulundu

Projede, projenin danışman olarak katkıda bulunan isimler arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ayhan Kaya, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi'nden Dr. Gamze Koçar Tunç, Amerika Birleşik Devletleri Brown Üniversitesi'nden Prof. Dr. Banu Özkazanç Pan (Ph.D.), Almanya Berlin Göç Araştırmaları Merkezi Müdürü Dr. Zeynep Yanaşmayan Wegele, İstanbul Üniversitesi'nden Doç. Dr. Maissam Nimer ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nden Prof. Dr. Zafer Çelik bulunuyor.

Yazılım sektöründe göç eden yeteneklerin deneyimlerinin, potansiyel işbirliklerinin ve ülkeye geri dönüş imkanlarının incelendiği proje, Türkiye'nin gelişimine ve kalkınmasına katkı sağlayacak. Bu arada, yazılımcıların kendi ülkeleri ile olan ilişkilerinin ele alındığı bu araştırma kapsamında, farklı ülkelerden olumlu uygulamaların da inceleneceği belirtildi. Bu yaklaşımın, Türkiye tarafından benimsenecek stratejileri ve planları şekillendireceği ve ileriye dönük projeksiyonlar yapılacağı düşünülüyor.

Kaynak: Haber Merkezi