Eskişehir’de Tepebaşı Belediyesi, vatandaşlara temiz ve güvenli bir çevre sunmak için çalışmalarını sürdürüyor. 2023 yılında gerçekleştirilen çalışmalar sayesinde büyük miktarda atık geri kazanıldı ve atık toplama sistemi verimli bir şekilde işledi.

2023 yılında Tepebaşı Belediyesi, 6 milyon 395 bin 694 kilogram atığı geri dönüştürdü. Bu miktarın içinde 6 milyon 181 bin 110 kilogram ambalaj atığı, 74 bin 767 kilogram bitkisel atık yağ, 3 bin 301 kilogram atık pil, 120 bin 16 kilogram tekstil atığı, 3 bin 553 kilogram atık ilaç, 9 bin 140 kilogram ömrünü tamamlamış lastik, bin 215 kilogram madeni yağ ve 2 bin 592 kilogram elektronik eşya atığı bulunuyor.

Tepebaşı Belediyesi, 2009 yılından beri geri dönüşüm atıklarını topluyor. 2020 yılında ise Sıfır Atık Yönetim Planı oluşturarak Sıfır Atık Belgesi aldı. Ayrıca 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi kuruldu ve 13 farklı kategorideki atıklar ayrıştırılarak geri dönüştürülüyor. Elektrikli ve elektronik eşya atıkları, atık lastikler, atık ilaçlar ve atık piller gibi atıklar, vatandaşların talepleri doğrultusunda evlerden alınıyor. Vatandaşlar da atıklarını 1. Sınıf Atık Getirme Merkezine kendileri ulaştırabiliyor.

Ahmet Ataç: Ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz

Geri dönüşüm çalışmalarının önemine değinen Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç da “Çalışmalarımız ile 2023 yılında tonlarca atığı dönüştürdük. Bu sayede çevreyi korurken ülke ekonomisine de katkı sağlıyoruz. Atık toplama sisteminin düzenli işleyişi, toplama miktarları açısından verimli bir yılı geride bıraktık. 2009 yılında Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü kurmamız ile birlikte Tepebaşı’nda atıkların kaynağında ayrı toplanması için kapıdan kapıya bilgilendirme çalışmaları yapılırken, 2012 yılı itibariyle bütün mahallelerden ambalaj atıkları ve bitkisel atık yağların toplanmasına yönelik sistem kuruldu ve Türkiye’deki en yaygın toplama ağlarından birini oluşturduk. Mahallelerde, okullarda, iş yerlerinde yapılan bilgilendirme çalışmaları ile Tepebaşı halkının duyarlılığı birleşince, atık toplama rakamlarında her yıl artış sağladık. 2020 yılında 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi’ni faaliyete geçirdik ve belediye hizmet binamız da Sıfır Atık Belgesi alan Eskişehir’in ilk belediyesi olmayı başardı. Ayrıca Doğal Yaşam Merkezi, Çocuk Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi, Su Sporları Merkezi, Alzheimer Konukevi ile Fen İşleri Şantiyesi de Tepebaşı Belediyesi’nin Sıfır Atık Belgesi almaya hak kazanan merkezleri arasında. Ambalaj atıklarını toplamak için mahallelerin yapısına uygun şekilde ambalaj atık toplama aparatları; kutu, sepet, kumbara, kafes, pet şişe ve cam şişe toplama aparatları konumlandırdık. Bitkisel atık yağların toplanması için ise okullar, siteler, muhtarlıklar, Belde Evleri’ne bitkisel atık yağ bidonları yerleştirdik. Böylelikle yaklaşık 300’e yakın toplama noktası oluşturduk. Hem ekonomiye hem de çevrenin korunmasına karşı duyarlılık örneği sergileyen Eskişehir kent halkına ayrıca teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

Kaynak: Fatih Arduç