Çifteler Belediye Başkanı Zehra Konakcı’nın yaptığı açıklamaya göre, 20 Haziran 2024’ten bu yana süren su azalmaları, Sakaryabaşı Ana Gölet bölgesindeki suların çekilmesine neden oldu. Durumun ciddiyetini kavrayan belediye, Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu’ndan destek alarak bölgede etüt çalışmaları başlattı.

Yapılan incelemeler sonucunda, ana gölete ait bent ve çevresinde su kaçakları olduğu tespit edildi. Bu durum, göletin su tutma kapasitesini önemli ölçüde azaltarak kuraklığın etkilerini daha da derinleştirdi.

Çifteler Belediyesi, sorunun çözümü için Devlet Su İşleri (DSİ) ile görüşmelere başladı. Göletin tasarruf ve sorumluluğunun DSİ’ye ait olması nedeniyle, belediye yetkilileri, DSİ’den su kaçaklarının en kısa sürede kapatılması ve bölgede sondaj çalışması yapılması için destek istedi.

Çifteler Belediye Başkanı Konakcı, DSİ’nin gerekli çalışmalara en kısa sürede başlayacağına inandıklarını belirterek, şunları söyledi;

“Dünyada yaşanan iklim krizi ve kuraklıktan maalesef ki ilçemizde bulunan Sakarya Nehri de etkilenmiştir. 20 Haziran 2024 tarihinden bu yana su azalmaları süregelmiştir. Yerel turizmin de aşırı derecede etkilendiği Sakaryabaşı Ana Gölet bölgesindeki suların çekilmesi üzerine Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Kağan Kadıoğlu tarafından başlatılan etüt çalışmalarının yanı sıra Devlet Su İşleri (DSİ) ile de bizzat yerinde görüşmeler yapılmıştır. Ana gölete ait bent ve çevresinde su kaçakları olduğunun düşünüldüğü dile getirilmiştir. Bu konuda Sakaryabaşına ait tasarruf ve sorumluluğun DSİ’nde olmasından dolayı ilgili makamdan kaçakların kapatılması ve akabinde sondaj çalışmasına dair yardım talebinde bulunulmuştur. DSİ tarafından en kısa sürede gerekli çalışmaların başlayacağına inanıyor ve güveniyoruz”

Muhabir: Hatice Esin Kırnalı