Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, “Toprak Mahsulleri Ofisi, geçen yıl 5 bin 700 lira olan 1 ton mısıra bu sene 300 lira zam yaptı. TÜİK’in tarım ürünlerindeki maliyet artışlarının yüzde 102 olduğunu açıkladığı bu enflasyon ortamında sadece yüzde 5,5 oranında yapılan zam, üreticilerde hayal kırıklığı yaratmıştır.  Ziraat Odaları tarafından yapılan açıklamalarda, taban fiyatının mısır üreticisinin ölüm fermanı olduğu değerlendirmesi yapılmaktadır” dedi. Açıklanan mısır alım fiyatına tepki gösteren çiftçiler Süllü’ye; “3 gün önce fiyatları açıkladılar. 6 TL. 5.7 idi geçen yıl açıkladıkları. Yani 30 kuruş bir zam olmuş oluyor. Şimdi girdi maliyetleri belli, enerjinin girdi maliyetleri geçen yıla göre yüzde kaç katladı. Akaryakıt, gübre vs. içinden çıkılmaz bir hal aldı” dedi.

Çiftçiye ‘sen ekme!’ diyorlar

TMO’da arpa ve buğdayda yaşanan alım sıkıntısının şu an mısırda da devam ettiğini ve alım fiyatı 6 bin açıklanan mısırın ton başına maliyetinin 7 bin lirayı geçtiğinden dert yanan üreticilere Süllü; “TMO’da yaşanan sorunlar nedeniyle, mısırda 7 bin lirayı geçen maliyete karşın, arpa ve buğdaydaki gibi tüccara mahkûm bırakılan mısır üreticileri mahsullerini 4 bin 500 lira ile 4 bin 700 lira arasında satmak zorunda kalıyor. Oysaki, dünya piyasalarında buğdayın alım fiyatı 13 bin 500 liraları buluyor Ülkedeki yanlış tarım politikaları nedeniyle sürekli olarak zarar eden üreticilerimize adeta ‘Sen Ekme!’ deniliyor” açıklamasında bulundu. 

Bir diğer üretici de Milletvekili Süllü’ye, “Şu gördüğünüz arkadaki mısır hiç mazot dolayısıyla sulayamadı, imkân yok. İmkânlar olmadığı için sulayamadık” diyerek mazot fiyatları karşısında mısırın kalitesinin de düştüğünü söyledi.

“TMO çiftçinin üzerine kambur oldu”

Görüşmede bulunan Eskişehir Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Levent Özbunar da Milletvekili Süllü’ye, “Sayın vekilim yurt dışından alınan mısır fiyatı, arpa fiyatı Türk çiftçisine verilsin inanın ki hiçbir sıkıntı kalmaz. TMO hazırlık yapmıyor çiftçilerimizin dediği gibi. Geçmiş dönemlerde ‘kara gün dostu’ olan TMO, bugün çiftçinin üzerine kambur olarak yapışmış pozisyonda. Mısır çiftçisi ürününü hasat edecek götüreceği TMO’da açık bir alan yok yani TMO şu an dolu. Vekilim, buğdayları açık alana koyabiliyoruz, ambarlarımız var ama mısırı depoya koyma imkânımız da yok” dedi.

“TMO çok geç ödeme yapıyor”

Çiftçinin TMO’ya ürünü verdiğimde ödemelerin çok ileri tarihlerde yapıldığını aktaran çiftçiler Süllü’ye, “Sizden 5 dakika önce vekilim Osmangazi EDAŞ’ın elektrik arabası buradaydı, bütün elektrikleri okudu gitti. Gün veriyor. Hatta fotoğrafını da çektim, 9 gün sonra bu faturayı ödemek zorundasın. Ofise temmuzun 4’ünde arpa teslim eden arkadaşlarım var. Telefonla görüşüyoruz, iletişim kuruyoruz. Daha paralarını alamamışlar. Bakın Temmuz 3 veya 4’ünde!”

“Mısır üreticisi enflasyona ezdirildi”

TMO’nun maliyetlerin altında açıkladığı mısır fiyatına en çok uluslararası tekellerin sevindiğini kaydeden Süllü, geçen yılki 5 bin 700 lira, aynı dönemindeki kurla 320 dolar ederken, bu yıl 6 bin liranın 220 dolara karşılık geldiğine dikkat çekti.  Süllü, “Enflasyon artışı ve dolar bazında mısır üreticisi, enflasyona ezdirilmektedir.  İktidar, mısır üreticisini mağdur etmiştir. Avrupa ülkelerinde ve tüm dünyada olduğu gibi, çiftçinin üretime devam edebilmesi için gerekli destekler verilmeli, taban fiyatları üretici ekime başlamadan önce belirlenmelidir.” dedi.

Editör: Şehir Gazetesi