Eskişehir’de 25-30 yıllık işyerleri kapanmanın eşiğinde. Geçen yıllara göre müşteri sayısında ciddi azalış olduğunu ifade eden esnaflar, artan maliyetler nedeniyle ayakta durmakta zorlandıklarını belirtiyorlar. Eskişehir’de lokantaların en büyük müşteri kitlesini oluşturan esnaf ise öğle arasını lokantaya gitmek yerine, maliyeti azaltmak için, simit ile geçiştiriyor. Masalara limon ya da su koymakta dahi zorlanan esnaf, “İşlerimiz yazın böyleyse kışın çok daha zor günler bizi bekliyor” yorumunda bulunuyor.

Vatandaşlar lokantada yemek yiyemiyor

Ekonomik kriz nedeniyle vatandaşların dışarıda yemek yeme alışkanlığını kısmasından dolayı lokantacı esnafı zor günler geçiriyor. Maliyetler nedeniyle zam yapmak zorunda kalan esnaf, müşteri kaybı yaşamaya başladı.  Çoğu esnafın işyeri önüne sandalye atarak müşteri beklediği görüldü.

Esnafiflass3

İnsanlar birbirine çorba ısmarlayamıyor

55 senedir lokantacı olan Mehmet Deviren, “Öğle saati ve işyerleri boş. Eski potansiyel yok, şu an öğle saati, burası ful dolu olması gerekirdi. Nedeni ekonomi,hayat pahalılığı. Limon alıyorsun 70 lira, çorba satıyorsun, bir dilim limon versen olmayacak. Domates, biber, soğan aşırı derecede pahalı. Bazı masraflar çok arttı. Kiralar çok yüksek Eskişehir’de. 55 senedir bu işi yapıyorum bu şekilde hiç boş görmedim. Bundan 15 sene önce sokaktan geçen insanlar birbirine yemek ikramında bulunurdu, ikram kalktı insanlar birbirine çay ısmarlayamıyor. Çorba ikram edemiyor. Esnaf da öğle arasında bir tane simit alıyor onunla akşamı yapıyor. 50 liraya çorba içmek bile ağır geliyor esnafa. Ortam çok gerildi, kiralar çok yüksek. Durabildiğimiz kadar ayakta duracağız, son hadde kadar geldi, bundan sonra dayanabilen dayanır, dayanamayan kilidi vuracak gidecek” diye konuştu.

Esnafiflas1

Bugün aldığımızı yarın aynı fiyata alamıyoruz 

30 senedir esnaflık yapan Kasım Uzunal ise, “30 senedir lokantacı esnafıyım hiç böyle bir kriz görmedim. Müşteri gelmiyor, pahalı buluyor, bugün aldığımızı yarın aynı fiyata alamıyoruz. Yazın ortasındayız, patatesin 3 kilosu 50 lira. Marul 30 lira. Yazın ortasında 20 liraya domatesi zor bulduk. Limon 70 lira” şeklinde konuştu. 

Esnafiflass3-1

Muhabir: Hatice Esin Kırnalı