Son dönemlerde Türkiye'de barınma sorunu çileye dönüştü. Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki sıkıntılar zaman zaman çok ciddi boyutlara ulaşan tartışmalara ve cinayetlere bile sebep oluyor. Kiraların astronomik seviyelere ulaşması ve bazı ev sahiplerinin "öğrencisin", "bekarsın" ya da "çocuklu ailesin" gibi nedenlerle kiracı seçimleri konusunda aşırı titiz olması nedeniyle, uygun bir konut bulmak vatandaşlar için oldukça güç bir hale geldi.
Bu sorunlarla karşılaşan vatandaşlar, kiracı ve ev sahipleri arasında süregelen sıkıntıların çözümlenmesi için Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK)'nin çalışmalarını da yakından takip ediyor. Karşılaştıkları zorlukları TİHEK'e taşıyan vatandaşlar, cinsiyet, medeni hal, siyasi görüş ve engellilik durumu gibi ayrımcılık temelli olaylara dikkat çekiyor.
TİHEK Başkanı Muharrem Kılıç, ev sahipleri ve emlakçıları işaret ederek ayrımcılık uygulayan kişilere karşı en üst düzey yaptırım uygulanacağına dikkat çekti. Başkan Kılıç ayrıca, "Ayrımcılıkla ilgili başvuruları incelemek için karar organı oluşturduk. Ayrımcılık yapıldığını tespit ettiğimiz durumda, 90 bin lira kadar para cezası uygulama yetkimiz bulunuyor." dedi.
TİHEK'in 2023 yeniden değerleme oranına göre ev sahibine, emlakçıya ya da ilan sitelerine 90 bin TL'lik para cezası uyguladığı da belirtildi. Medeni hali temelinde ayrımcılık yapan ev sahipleri ve emlakçılara, TİHEK Başkanı'nın uyarılarının ardından, artık iki kere düşünmeleri gerekiyor.
Kılıç, "Öğrencilerden ve medeni hali nedeniyle ev vermeyenlerden çok sayıda şikayet aldık. Ayrımcılığın yapıldığı internet sayfalarında şu ana kadar vermiş olduğumuz ihlal kararlarımız mevcut” dedi ve ekledi: Medeni hali nedeniyle insanların barınma hakkından mahrum bırakılmasına izin vermeyeceğiz.