Eskişehir, bünyesinde barındırdığı üç üniversitesi ve şehrin genel yapısının üniversite odaklı olması ile biliniyor. Eylül-Ekim aylarında şehre akın eden üniversite öğrencileri, bu durumu açıkça kanıtlıyor. Bu sene Eskişehir'deki üniversiteleri kazanan ve ilk kez bu şehirde yaşayacak olan gençler, zor ekonomik koşulların etkisiyle kalacak yerlerini son dakikaya bıraktı. Haliyle, üniversitelerin açılmasını az bir süre kala yurtlarına yerleşemeyen öğrenciler, soluğu emlakçılarda ya da apart evlerde alıyor.

Eskişehir’de en düşük konaklama ücreti 3 bin lira 

Eskişehir'de en düşük konaklama ücreti 3 bin lira. Eskişehir kiralık dairelere karşın apart daireleriyle de daha çok biliniyor. Ortalama olarak 3-4 kişiyle aynı dairede kalmak ve elektrik, su, doğalgaz dahil bir daire fiyatı kişi başına 3 bin liradan başlıyor. Ancak taban fiyat olan 3 bin lira, dairenin konumu ve sunduğu olanaklara bağlı olarak 4 bin ve 5 bin liraya kadar çıkabiliyor.

İnternette ‘ev arkadaşı aranıyor’ ilanlarında büyük artış 

Öte yandan, son dönemlerde ekonominin zorlaşması ve fiyatların yükselmesi nedeniyle gençler maliyetleri düşürmek için ev arkadaşı aramaya başladı. İnternet sitelerinde, sosyal medyada ya da Eskişehir sokaklarında ev arkadaşı ilanlarını sıklıkla görebilirsiniz. Ev masraflarını ve kiranın maliyetini paylaşmanın genellikle her kişiye 3 bin ve 4 bin lira tutarında bir masraf çıkardığı söylenebilir.

Öğrenci için ‘yalnız yaşamak’ hayal oldu

Diğer yandan yalnız yaşamayı tercih eden gençlerin durumu daha karmaşık görünüyor. Artan kira fiyatları nedeniyle, bu sene bu hayal pek gerçekleşmeyecek gibi görünüyor. Diğer illerle karşılaştırıldığında Eskişehir hala daha uygun gibi görünebilir ancak, merkezi bir yerde ortalama bir evin kira bedeli bir öğrenci için 7 bin liradan başlıyor. Elektrik, su ve doğalgaz masrafları ekstra olarak da eklenince, yalnız yaşamanın genel maliyeti artıyor.

Kaynak: Beste Temel