Türkiye’de genel seçimlerin ardından 31 Mart 2024’te yerel seçim heyecanı yaşanacak. Mahalli idareler seçiminde bir yıldan az bir süre kaldı. Peki bu seçimde de ittifaklar devam edecek mi? Siyasi partilerin Eskişehir il başkanlarına olası ‘ittifak’ları sorduk. Başkanlar dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Kimin aday olacağı önemli
AK Parti İl Başkanı Süleyman Reyhan, “Buna Cumhur İttifakı’nın üst yönetimleri karar verecektir. Analiz yapmak lazım. Cumhur İttifakı’nın üst yönetimleri Türkiye genelinde böyle bir karar alırlarsa, ki bu seçimde uygulanmış olsaydı Cumhur İttifakı’nın lehine bir durum olurdu.
Yerel seçimlerde uygulanırsa iki tarafın lehine olur veya olmaz diye bir şey diyemem, onun analiz yapılması lazım. Ama milletvekilliği seçimlerinde uygulanmış olsaydı, Cumhur İttifakı’nın lehine bir durum olacaktı. Milliyetçi Hareket Partisi de milletvekili çıkararak mecliste daha fazla milletvekili sağlanmış olurdu. İttifak Eskişehir için faydalı olabilir, başka bir il için Cumhur İttifakı’nın bileşenleri için aleyhlerine de olabilir. İl il değişir bunlar. İttifakın nasıl yapılacağı da önemli, geçen seçimlerde Çifteler’de bu uygulandı, Çifteler’de lehimize oldu. Mihalıççık’ta uygulandı aleyhimize oldu. İki tane örneğimiz var, iyi analiz yapmak lazım. Partilerin aldıkları oy oranları önemli, kimin aday olacağı önemli. Örneğin Mihalıççık’ta, ben o süreçte yoktum partide karar verici mercide değildim, MHP’nin adayı olmayıp da, AK Parti’yi MHP desteklemiş olsaydı, Mihalıççık AK Parti olurdu. Bu durum bölgeye göre değişir, illere göre değişir, oy tabanlarının sosyolojik yapısına göre değişir. Bunları iyi analiz yapmak lazım. Toptan iyi olur veya kötü olur denemez” diye konuştu.
Eskişehir’de ittifak olması iyi olur gibi duruyor
MHP İl Başkanı İsmail Candemir, “Buna genel başkanlar karar verecektir. İlerleyen süreçte karar verilecektir. İttifakların tabi ki faydası var. Eskişehir’de ittifak olması iyi olur gibi duruyor, yine de son karar genel başkanlara ait tabi. Biz onların verdiği karara göre hareket ediyoruz. Sayın genel başkanımızın gurup toplantısında saydığı illerden bir tanesi de Eskişehir.
Ama tabi bize resmi bir tebligat gelmeden bir şey diyemiyoruz. Genel başkanımız bize ittifak yapın derse bunun Eskişehir için faydalı olacağını düşünüyoruz” dedi.
İttifaktan çok işbirliğini önemsiyorum
CHP İl Başkanı Recep Taşel, “İttifak bilemem ama işbirliği olmalı. Partilerin kendi açıklamaları var, ittifak süreci bitti, genel seçimde ittifak yapıldı şuanda ittifak süreci bitti. Ama yerel seçim tarafında ittifaklar oluşmasa bile işbirlikleri oluşur diye öngörüyorum. Çünkü birçok parti, ‘biz kendimiz gireceğiz seçime’ açıklaması yapıyor şuanda. O nedenle seçmen tarafında işbirliği yapılır diye düşünüyorum öyle bir öngörüm var. Ben ittifaktan çok işbirliğini önemsiyorum, seçmenin aklı o işbirliğini sandıkta ortaya çıkartır.
Yani kazanacak aday üzerinde seçmenin yoğunlaşması, güven veren isimlere yönelmesini bir işbirliği olarak görüyorum. Yıllarca nasıl Eskişehir’de şuandaki belediye başkanlarımız nasıl sandıkta milleti birleştiriyor bütünleştiriyorsa aynı sürecin devam edeceğini öngörüyorum. Altılı masa bitti, o genel seçim ittifakıydı. Altılı masadaki birçok partide biz kendi adaylarımızla yarışacağız diyor. Bunun doğal işbirliğine, adayın durumuna göre dönüşeceğini öngörüyorum. İttifak olmasa bile işbirliğine dönüşecektir sandıkta bütünleşik bir yapı çıkacaktır diye düşünüyorum. Seçmen işbirliğini yapar sandıkta. Seçmenimizin öyle bir sağduyusu vardır yıllardır Eskişehir’de olduğu gibi. Eskişehirli seçmen kim hizmet ediyor ona bakar” ifadelerini kullandı.
Eğer ittifak yapılmazsa kaybedilir
İYİ Parti İl Başkanı Emine Edizgil, “Şu anda İYİ Parti kilit parti. İYİ Partisiz CHP’nin de ya da diğer partilerin de, İYİ Partinin de ittifaksız bir yere gelebileceğini düşünmüyor. Eğer ittifak yapılmazsa kaybedilir, büyük iller de kaybedilir. Şuan çok erken ama seçimlere doğru gelindiği zaman bence ittifak yapılmalı. Eskişehir’de tüm ilçelerde ittifak yapılmalı. Ben il başkanı olarak kendi görüşümü söylüyorum İYİ Parti ve CHP ittifak yapmalı, iki parti birlikte gitmeli. Bu seçimlerde ittifak olmalı diye düşünüyorum. Genel başkanımız bir takım şeyleri tek başımıza yapmalıyız dedi, onda da çok haklıydı, genel başkanımızın söylediğini de yanlış anladılar.
Biz sahada hep CHP’lilerden duyduğumuz şuydu, ‘size 15 vekili verdik o yüzden seçimlere girdiniz’ Bu bizi biraz üzdü o zamanlar. Yoksa verilen 15 vekil demokrasinin önünü açtı. Kılıçdaroğlu orada demokrasi adına çok güzel bir karar verdi. Bütün ilçelerde ittifak yapılmalı. Bütün köprüler yıkılmış ‘biz tek başımıza gireceğiz’ öyle bir şey demedi genel başkanımız. Genel başkanımız sadece yaşadığı üzüntüyü anlattı. Hep 15 vekilden bahsedildi. Belki seçime giremeyecektik, ama olsun o dönem seçime girmezdik, ondan sonraki dönem girebilirdik. Sadece onun pişmanlığını söyledi, yoksa Kılıçdaroğlu’na sonsuz teşekkür ediyor, çünkü bir demokrasi örneği sergiledi. Nasıl bir ittifak olmalı, bizler onların aday çıkarttığı yerde aday çıkarmayalım, bizim aday çıkardığımız yerde de onlar aday çıkarmasın böyle gidelim. Ama tabi bu ilçeler nasıl bölüşülür, nasıl paylaşılır bilemiyorum. Bunlar için ortak bir karar alınır, genel başkanımız öyle her şeyi kapatmadı, ittifakları da kapatmadı, seçime 3-4 ay kala daha da şekillenir” diye konuştu.
Altılı masa ile hareket mecburiyetinde değiliz
Demokrat Parti İl Başkanı Hüseyin Özcan, Eğer yerel seçimlerde Millet İttifakı devam etsin mi, yine altı tane siyasi parti anlaşsın mı derseniz Demokrat Parti bu işin içinde yok. Çok özel sebepleri var. Paylaşabileceğim ve paylaşamayacağım çok özel sebepleri var ama Demokrat Parti bu altılı masanın her bir bileşeniyle bir ittifak içinde olmaz. Seçimlerde “6 siyasi parti toplanalım bir ittifak yapalım, Sivrihisar’ı şuraya verelim, Mahmudiye’yi buna verelim, Tepebaşı şunda kalsın” böyle bir iş içinde olmayız. Biz adaylarımızı çıkarırız, kaç oy aldığımıza bakalım bir. Bir teraziye çıkalım tartılalım. Tartılmadığınızda ortaya ne çıkıyor, ‘yüzde 17 oyunuz, yüzde 8 oyunuz var, bizim 15 milletvekilimi var, bizim 10 milletvekilimiz var’ görelim bir sahaya çıkalım. Bakalım kimler nereden aday çıkarabiliyor. Paylaşamayacağım şeyler de yaşadım bu seçimde. Bir takım egoları gördüm. Bu egolardan dolayı da ben Eskişehir’de ortak adaylar üzerinde uzlaşabileceğini sanmıyorum. Genel seçimler bu düşüncelerimde kesinlikle etkili. Sahada kim var gördük. Sahada kim yok onu da gördük. Demokrat Parti sahada var mıydı bunu Yılmaz Büyükerşen hocama sorun, Ahmet Ataç Başkana sorun, Utku Beye sorun, ama sahada kim yoktu onları da sorun. Bunları biz biliyoruz.
Kimse hak etmediği belediyeyi almayacak. Tahmin ediyorum biz yine Cumhuriyet Halk Partisi ile Demokrat Parti’nin bir ortaklığı söz konusu olacaktır. Biz altılı masa ile hareket mecburiyetinde de değiliz. Zaten masanın yıkıldığı genel başkanlar tarafından, özellikle Meral hanım tarafından da söylendi. Altı partinin ortak hareket edeceği bir seçim olacağını tahmin etmiyorum. Biz adaylarımızı çıkarırız ancak ben şundan yanayım, özellikle Eskişehir’de merkezdeki üç belediyeyi iktidar partisine geçmemesinden yanayım. Bu nedenle oturulur konuşulur. Biz ittifak içinde olacağız diyenler sandığa girmekten korkanlardır. Bizim sandığa girmekle ilgili bir sıkıntımız yok, girer çalışırız. O zaman da deriz ki sizi de gördük. Örnek veriyorum Günyüzü’nde Adalet ve Kalkınma Partisi’nin belediye başkanı var. Orada o belediye başkanını oradan nasıl indiririz diye oturup CHP ile konuşabiliriz ama bir İYİ Parti ile konuşmayız bunu, DEVA Partisi ile konuşmayız” dedi.
CHP ile ittifak yapabiliriz
Saadet Partisi İl Başkanı Fesih Bingöl, “Yerel seçimlerde ittifak olmalıdır. Çünkü artık sistem gereği partilerin bir araya gelmesi önemli ama bu ittifak adil kurallar içerisinde olmalıdır. Eskişehir yerelinde ben kendi adıma söylüyorum Eskişehir bir milli görüş belediyeciliği ile tanışsın istiyoruz. İttifakla Saadet Partisi bir belediyeyi alırsa ve Büyükşehir’de de Saadet Partisi’ni temsilen belediye meclis üyeleri olursa Eskişehir’in çehresi değişir.
İttifakları faydalı görüyorum yani. O şehirde güçlü olan parti kimse onunla ittifak yapılmalı. Eskişehir’de şuan CHP güçlü mesela, sadece CHP ve Saadet Partisi ittifak yapabilir. Genel seçimler gibi düşünmemek gerekiyor bunu. Şahıs da önemli ve şehirdeki partilerin durumu da önemli. Eskişehir’i konuşacaksak, ben Fesih Bingöl olarak derim ki, Odunpazarı veya Tepebaşı’nın Saadet Partisi’ne verilebileceğini düşünüyorum. Atatürk Lisesi’nin önünde bir çalışma var, ben dört defa Büyükşehir Belediye başkan adayı oldum, o dönemlerde hep trafikle ilgili söylemlerim oldu, aslında bu benim projem. Eskişehir kazansın istiyoruz. Kazanan adayla kazanan partiyle seçime girmek lazım, fakat adil bir anlaşma olması lazım. Mihalgazi mesela Çifteler bu iki ilçede Saadet Partili aday kazanır” dedi.
İttifak olmadan seçime girmek daha avantajlı olacaktır
Gelecek Partisi İl Başkanı Mahir Sayın, “Grup oluştuktan sonra yerel seçimde nasıl bir şekillenme olur bilmiyorum ama ben ittifak olmadan seçime girmenin daha avantajlı olacağını düşünüyorum. Mevcut sistem ittifaka zorunlu bırakıyor hepimizi. Bu bizlerin tercih ettiği bir yol değildi aslında. Yüzde kaçla seçimi kaybederseniz kaybedin adı kayıptır. Seçimi kaybetmiş olduk. Vatandaş bu enkazı kim yaptıysa o temizlesin dedi. Seçim sonrası her parti şapkasını önümüze koyup neden böyle oldu diye sorgulamamız lazım. Biz parti olarak arkadaşlarımızla değerlendirmeleri yaptık.
Biz daha önce 3-4 belediye diye düşünmüştük ama paydaşımızla beraber gireceksek bütün ilçelerde de aday çıkarabiliriz. Şimdi Saadet Partisi ile güçlendik, Saadet Partisi de bizimle güçlendi, bundan sonrası için geniş kapsamlı düşünebiliriz. Yerel seçimlerle ilgili görüşmelerimiz devam edecek. Şöyle olabilir, Saadet Partisi bir ilçede bizi destekleyin der, biz onları destekleriz, başka yerde biz onlardan destek izleriz, bu şekilde yol yürünebilir, muhtemelen de öyle olacaktır diye tahmin ediyorum. Büyükşehir, Tepebaşı ve Odunpazarı’nda daha stratejik davranmamız gerekiyor. Orada bir ittifaka girer miyiz bilmiyorum ama muhtemelen birbirimizi destekleriz diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
Belki hiç tahmin etmeyeceğiniz ittifaklar çıkacak
DEVA Partisi İl Başkanı Masum Güler, “Bence yerel seçimlerde ittifak olması gerekiyor. Oylar parçalanmaması gerekli. Mahalli idarelerde ne kadar çok başkan seçilirse o kadar hizmet yapılacak.
Yüzdesi yüksek olursa hizmet de yüksek olur. Şuanda çok erken tabi kimin kiminle nasıl ittifak yapacağını konuşmak çok zor. Şuanda Eskişehir yerelinde bir çalışma da yapmadık. İttifakta olmak daha faydalı diye düşünüyorum. Genel merkezimizin tutumuna bağlı her şey. Görüşmelerimiz devam ediyor. Her şey genel merkezin yönlendirmelerine bağlı. Belki hiç tahmin etmeyeceğiniz ittifaklar çıkacak. Ben kesinlikle ittifaktan yanayım, oyların parçalanmaması gerekiyor” dedi.
KAYNAK: Haber Merkezi