Eskişehir’in merkez Odunpazarı ilçesine bağlı Sarısungur Mahallesi'nde tarım yapılamayan alan üzerine izinli olarak toprak taşınarak kurulan organik hobi bahçesine yıkım kararının çıkması ülke gündemine taşındı. Türkiye'de başka bir şehirde hobi bahçeleri yıkım kararı ile gündem olmazken Eskişehir'de İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından böyle bir karar alınması hobi bahçesinde üretim yapan insanları üzdü. Alınan bu karar, iktidar partisi ile vatandaşı karşı karşıya getirme operasyonu olarak algılandı.

“Hobi bahçeleri tarımsal üretimi 20 kata kadar artırıyor”

Diğer yandan yıkım emrinin Eskişehir'deki 65 bin hobi bahçesi için geçerli olduğu ve peyderpey gerçekleştirileceği ileri sürüldü. Eskişehir'de 10 Ekim tarihinden itibaren hayata geçirilecek yıkımın ülke genelindeki 5 milyon parsel hobi bahçesi için geçerli olacağı kaydedildi.

Hobi bahçelerinde süreç nasıl işliyor?

Hobi bahçelerinin büyük bölümü verimsiz araziler üzerine kuruluyor ve bu arazilerin üzerine yasal yollardan verimli topraklar taşınmak suretiyle üretim yapılmaya başlanıyor.

10 dekarlık bir arazinin eski haliyle ülke ekonomisine katkısı 25 bin TL / yıl miktarını geçemezken yine 10 dekarlık arazi üzerine kurulabilecek 25 adet organik hobi bahçesinden her biri 25 bin TL tutarında zirai üretim yapabilir hale geliyor. Bu rakam toplam da 10 dekarlık bir arazinin veriminin 25 bin TL/ yıl miktarından 500 bin TL /yıl seviyelerine çıkarıyor.

Almanya'da hobi bahçelerinin ülke yüzölçümüne oranı yüzde 3 civarında bulunurken ülkemizde 20 milyon aileye 400 metrekare organik hobi bahçesi verilse dahi bu yüzdeye ulaşılamıyor.

Eylem yapacaklar

Eskişehir’de hobi bahçesi sahipleri 6 Ekim Pazar günü saat 13:00'te Hamamyolu Caddesi girişinde bulunan Yediler Parkında eylem yapacaklar.

Kaynak: Haber Merkezi