Eskişehir Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı Eskişehir Ticaret Odası Fuar ve Kongre Merkezi’nde açıldı. Bu yıl 4’üncüsü düzenlenen fuara Eskişehir ve civarında yer alan bölgelerden üreticiler de geldi.
Fuarda 6-10 Eylül 2023 tarihleri arasında bölgesel çiftçinin gücünü temsil eden tarım ve hayvancılıkla ilgili son teknolojiler ve ekipmanların sergilenmesi amaçlanırken, fuarın açılış kurdelesini Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy kesti. Etkinliğe Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, ETO Başkanı Metin Güler olmak üzere çok sayıda üretici katıldı.
Eskişehir’de çiftçi protestosu
Açılış törenin ardından fuar alanının gezildiği esnada ise Eskişehirli çiftçiler ellerine aldıkları dövizlerle tarım girdi fiyatlarını protesto etti. Düdüklerle protesto gösterisini gerçekleştiren çiftçiler, dövizlere, “Ürettik aç kaldık, ekmek pahalı, buğday ucuz, ellere var, bize yok mu, çiftçiyi de ithal edin” yazdı.
Araya Çakırözer girdi
Mısır fiyatlarıyla ilgili açıklama yapmak isteyen üreticilere önce izin verilmedi. Daha sonra araya Milletvekili Utku Çakırözer’in girmesiyle gerginlik sona erdi. Ardından da çiftçiler adına Burak Kuşan basın açıklaması yaptı.
“Ekonomik çıkmazın faturası bize kesiliyor”
Çiftçi Burak Kuşan “Geçimini topraktan temin eden başta bizler olmak üzere, toplumun önemli bir kesiminin içine sürüklendiği ekonomik çıkmazın faturası emeğiyle geçinen kesimlerin sırtına sarılmak istenmektedir” diyerek, şöyle konuştu:
“TMO’nun geçtiğimiz yıllarda ucuz ekmek ürettirmek bahanesiyle sanayici özelinde uyguladığı sübvansiyonun hazineye maliyeti milyarları aşmaktadır. Bugün çiftçiden esirgenen kaynaklar, konu sanayici olduğunda rahatlıkla kullanılmaktadır. Plansız, sorumsuz, vicdansız ithalat politikaları ve tarımsal girdi fiyatlarının aşırı yükselişi yerli üreticinin yaşadığı dar boğazın sebeplerinden biridir. Dünyada tarımsal emtia fiyatları gerilerken, bir de üzerine vergisiz ve kotasız uygulanan ithalat politikaları ve yüksek enflasyon yerli üreticiyi çaresiz bırakmıştır. Buğdayda sıfır gümrükle yapılan ithalatın benzeri mısırda da uygulanmış, 2021 yılından 30 Nisan 2023 tarihine kadar vergisiz ithalat yaptırılmıştır. Bildiğimiz üzere TMO, 2022 yılı mısır müdahale fiyatını 5.70 TL/kilogram olarak açıklamıştı. 2023 yılı için bir önceki yılın fiyatına oranla yalnızca yüzde 5.3 artışla 6 TL/kilogram açıkladı. Bu oran hem tarımsal girdi enflasyonu hem de TÜİK’in açıkladığı gıda enflasyonu rakamlarının çok çok altındadır. On iki aylık tarımsal girdi enflasyonu yüzde 76.36 iken, mısır üreticisine reva görülen yüzde 5,3’lük zam kararı bir hezeyandır. TÜİK verilerine göre yalnızca 2023 ağustos ayında bile; Margarin yüzde 23.5 ekmek yüzde 18.5, tereyağı yüzde 15.8, yumurta yüzde 15, peynir yüzde 12.5, şeker yüzde 8.9, şebeke suyu yüzde 7.4, un yüzde 7.3, çay yüzde 7 zamlandı. Buna karşılık bir yılın sonunda mısır fiyatına yapılan yüzde 5.3’lik komik zam, insan aklıyla alay etmektir. Bunu kabul etmemiz mümkün değildir. Buradan yetkililere sesleniyoruz. Bıçak kemiğe dayandı, çiftçi dayanma direncini kaybetti. Telafisi olmayan, uzun yıllar çiftçiyi mağdur edecek bu yanlıştan acele dönün. Bu memleketin hayrınadır. Bizler ürettiğimiz için cezalandırılmak istemiyoruz. Lütuf değil, hakkımızı istiyoruz. Bu ortak çağrımızdır. 80 milyonu doyuran çiftçilerin ekmeğiyle oynamayın.”
Çakırözer: Çiftçi ne yapacağını şaşırdı
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de “Benim görebildiğim kadarıyla ne yaşadıklarını, ne sıkıntılar çektiklerini ifade ettiler. Gösterdikleri ellerindeki pankartlarda da meselenin ne olduğu çok belliydi. Birincisi tabi ki ağırlıklı olarak girdi maliyetlerindeki yükseklik onları etkiliyor. İkincisi ve asıl olan da girdi maliyetleri yükseliyor ama satarlarken alım fiyatları çok düşüyor. Özellikle mısırda büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor çiftçi. O yüzden de çiftçi ne yapacağını şaşırmış durumda” ifadelerini kullandı.