Yunus Emre Devlet Hastanesi bünyesinde 16 Kasım tarihinde hizmet vermeye başlayan Engelli Diş Tedavi Merkezi zihinsel veya bedensel engeli bulunan ya da özel gereksinime ihtiyacı olan vatandaşlara hizmet veriyor. Yunus Emre Devlet Hastanesi B blok 1. katta yer alan merkezde 1 diş hekimi, 2 sağlık personeli ve 1 tıbbi sekreter görev yapmakta. Ülke genelinde sayılı merkezden biri olma özelliği taşıyan Engelli Diş Tedavi Merkezi; Otizm, Down Sendromlu hastaların yanı sıra zihinsel ve bedensel engellilerin ağız ve diş sağlığı tedavilerinde hizmet kalitesi artırmayı hedefliyor.

“Engelli bireylerin sağlık hizmetine kolay ulaşabilmesi için”

Yunus Emre Devlet Hastanesi başhekimi Uzm. Dr. Gamze Akın Mumcu, yeni hizmet vermeye başlayan Engelli Diş Tedavi Merkezi hakkında, “Engelli bireylerin toplumsal hayata katılımlarının sağlanması ve hayat standartlarının artması çağdaş toplum anlayışının bir parçasıdır. Engelli bireylere sahip çıkmak, onların sorunlarını, çözümlerine katkıda bulunmak ve yaşamlarını kolaylaştırıcı önlemler almak hepimizin ortak sorumluluğudur. Devletimiz son yıllarda kanun ve yönetmeliklerle engellilerin bakımı, sağlığı, eğitimi, istisnamı ve toplumsal hayata katılımı kolaylaştırmak amcayla önemli mevzuat düzenlemeleri yapmış ve yapmaya da devam etmektedir. Biz de bu Engelli Diş Merkezi’ni engelli bireylerin sağlık hizmetine daha kolay ulaşabilmesi için kurmuş bulunmaktayız” dedi.

“Engelli hastalarda biraz zorluklar çekilebiliyor”

Engelli Diş Tedavi Merkezi’nde görevli, 30 yıllık diş hekimi Hakan Kiprit ise merkez hakkında şöyle konuştu;

“Merkezimiz yeni açıldığı için şu aşamada diş ağrılarını, diş eti problemlerini, kanal tedavisi, dolgu problemleri işlemlerini, gerekirse çekim tedavilerini uyguluyoruz. İlerleyen safhalarda eksik dişlerin tamamlanması açısından protez de yapacağız. Engelli diş merkezi yelpazesi biraz geniş. Belli yaş grubu yok aslında. Çocuğu, yaşlısı, genci de var. Ona göre tedavi uygulayacağız. Mesela zihinsel engelli hastalarımız olursa onlar için de koordinasyon kuramayacağımız için onlara ameliyathanede müdahale edeceğiz. Koordinasyon önemli. Engelli hastalarda biraz zorluklar çekilebiliyor. Biz bunu bazı uygulamalar yaparak hastane olarak yerine getirdik, getireceğiz. Zihinsel engelli bir hastaya ağzını aç demeyi bile anlamama durumu var ya da hiper aktif çocukta da aynı şekilde. Buradaki amacımız engelli ve yardıma ihtiyacı olan hastalar sınıflaması yapıyoruz. Ayrı bir klinik kurulması da onlar için iyi olacaktır. Hem zaman hem tedaviye çabuk ulaşma açısından faydalı olacaktır. İnşallah daha da iyi hizmetler sunacağız.”

“Buradaki hizmetlerden çok memnun kaldık”

Doğuştan fizik hastalığı bulunan 51 yaşındaki Arif Ulaş, merkezdeki tedavinin iyi olduğuna değinerek, “Dişim ağrıyor, diş tedavisine geldim. Buraya ilk defa geliyorum. Randevu aldık, ilk defa geldik. Doğuştan fizik hastalığım var. Orta derecede engelim var. Yeni geldim, tedavi iyi bir şey” ifadelerini kullandı.

Ruhsal bozukluğu bulunan 35 yaşında Merve Demirkan ise merkezindeki çalışanlara ve doktora verdikleri hizmetten dolayı teşekkür ederken, şöyle konuşmasına devam etti, “Buradaki hizmetlerden çok memnun kaldık. Doktor beye ben daha önceden gitmiştim. Dişi güzel çekiyor. Çok güzel tedavi etti, ilgilendi. Bir doktora gitmiştim, memnun kalmadım. Bu doktor diş kaplamamı söktü. Yerine yenilerini yaptı, altını temizledi. Röntgen çekti. Ondan sonra dişi tekrar taktı. Çok güzel ilgilendi. Allah razı olsun. Bütün bölümlere gidiyorum. Bugün babamla göğüs bölümüne geldim. Muayene oldum. Hizmetlerden çok memnunuz. Doktor beyin ellerine emeğine sağlık. 20 seneye yakındır tedavi görüyorum. Dişim biraz ağrıyordu, geceleri zonkluyordu. Diş doktoruna gider misin dediler. Ben isterim dedim. Doktor bey gelince film çektirdi, dişlerine bakalım dedi. Buraya geldim, işlemleri yaptı. Tekrar film çektirmeye gönderdi. Filme baktı, dişi yerine taktı. Doktorumuza çok teşekkür ederiz.”

Kaynak: İhlas Haber Ajansı