Mihalgazi ilçesindeki ormanlık alanlardan toplanan meşe odunları, özel bir teknikle mangal kömürüne dönüştürülüyor. Birçok restoranın tercih ettiği bu kömür, odunların kubbe şeklinde istiflenmesi ve yakılıp odun içindeyken yanmaya devam etmeleriyle üretiliyor. Yaklaşık 80 ton civarında olan bu odun kubbeleri, özel toprak ve samanla kaplanarak yanmaya devam ediyor. Bu zahmetli işlem için çalışanlar, yoğun duman ve alevler arasında 24 saatlik vardiyalar halinde görev yapıyor.
Yıllardır ailesinin uğraştığı bu işin geleneksel bir meslek olduğunu belirten Bedir Kına, mangal kömürünün özellikle restoranlar ve piknik alanları tarafından tercih edildiğini söyledi. Kına, "Dedelerimizden kalan bu işi Eskişehir’de biz sürdürüyoruz. Önceden bu kömürle ütü yapılırdı, hatta askeri üniformalar bile bu kömürle ütülenirdi" dedi.
Üretim sürecini ayrıntılı bir şekilde anlatan Kına, bir yılın yaklaşık 6-7 ayı boyunca 100-150 ton kömür üretimi gerçekleştirdiklerini belirtti. Odunların kömüre nasıl dönüştüğünü anlatan Kına, "Odunları kubbe şeklinde istifliyoruz ve içlerine köz atarak tutuşturuyoruz. Sonrasında bu kubbenin başında gece gündüz nöbet tutarak odunların tamamen yanmasını bekliyoruz" diye ekledi.