Eskişehir’de Tepebaşı Belediyesi, bünyesindeki güneş enerji santralleri ile bugüne kadar binlerce MWh temiz enerji üretirken, sadece tasarruf sağlamıyor emisyon azalımı da elde ederek çevreye büyük katkılar sağlıyor.

Tepebaşı Belediyesi, başta ana hizmet binası olmak üzere birçok birimine kurduğu güneş enerjisi santrali (GES) ile sürdürülebilir belediyecilik ve çevre politikalarına sağladığı uyum ile yenilikçi projeler geliştiriyor. Tepebaşı Belediyesi, GES sistemini kurduğu 4 hizmet binasıyla hem enerjiden tasarruf sağlıyor hem de karbon salınımını azaltarak çevreyi koruyor. Kurulan GES ile bugüne kadar 3 bin 35 MWh elektrik üreterek 2 bin 124 ton karbon salınımının önüne geçti.

Temiz enerji üretimi ile çevre korunuyor

Kurulduğu günden bugüne ana hizmet binasındaki GES’ten 1360,56 MWh elektrik, Mustafa Kemal Atatürk Spor Tesisleri Su Sporları Merkezi’ndeki GES’ten bugüne kadar 173,98 MWh elektrik, Melih Savaş Yaşam Köyü'ne kurulan GES’ten 1192,47 MWh elektrik, Sakintepe Soğuk Hava Deposu’nun çatısına kurulan GES’ten ise 308,47 MWh elektrik üretildi.

Toplamda üretilen kadar 3 bin 35 MWh elektrik ile önlenen karbondioksit salınım miktarı ise 2 bin 124 tona ulaşmış oldu.

2023’te 1 milyon 363 bin TL’lik elektrik üretimi

4 merkezde bulunan güneş enerji sistemleri ile 2023 yılı boyunca üretilen elektrik miktarı ise 485,15 MWh olarak gerçekleşti. Bir yıllık süreçte üretilen bu elektrik miktarı, belediye kaynaklarından 1 milyon 363 bin 613 TL’lik bir tasarruf yapılmasını sağladı.

Başkan Ataç: Enerjide lider belediye 

Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç da Tepebaşı Belediyesi’nin temiz enerjiye yatırım yaparak bu alanda lider konuma geldiğini belirterek, “Güneşle çalışmanın çok önemli olduğunu anlayarak yapacağımız projelerde muhakkak güneşten yararlanmaya karar verdik. Birinci nesil Türkiye'deki ilk ve tek akıllı şehir projesini olan REMOURBAN da bir hibe projesi. Sürdürülebilir enerji eylem planımız ile bu projeye girdik, Türkiye’de bunu kazanan tek belediye olduk. Bizimle beraber İngiltere'den Nottingham, İspanya'dan Valladolid ve bir de Tepebaşı Belediyesi. Bu 3 şehrin projesi 23 milyon avro hibe aldı, biz 5 milyonunu Türkiye’ye getirdik. 4 tane elektrikli otobüs aldık ve Türkiye’de elektrikli otobüs kullanan ilk belediyeyiz. Ayrıca 30 tane elektrikli bisiklet aldık. 2015 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk Su Sporları Merkezi’nin inşaatına başladık, Merkezimiz, çevre dostu enerji tasarrufu alanında yeşil bina uygulamalarını uluslararası alanda sertifikalandıran, Amerika Birleşik Devletleri Yeşil Bina Konseyi'ne (U.S. Green Building Council-LEED) başvurularak alınan LEED Sertifikasını 65 puan ile Altın Puan kriteri ile alan Türkiye'nin ilk kamu binası olma özelliğini taşıyor. Türkiye’nin yenilenebilir enerji konusunda lider belediyesi, Tepebaşı Belediyesi’dir. Hizmet binalarımızın çatılarına kurduğumuz güneş enerji sistemlerimiz hem kamu kaynaklarından tasarruf etmemizi sağlıyor hem de çevremizi koruyor. İklim krizinin dünyayı tehdit ettiği günümüzde bu çalışmalar daha da önemli bir noktada konumlanıyor” diye konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi