Çaykur'un fiyatlara getirdiği zamdan sonra bir gelenek değişiyor. Eskişehir Kahveciler Esnaf Odası Başkanı Zeki Çoban, günde ortalama 400 çay satışının yapıldığı mekanlardaki bu sayının 300'e, bazı yerlerde ise 250'ye düştüğünü dile getirdi.

Çay ve kahveye gelen zamların sonucunda eski alışkanlıkların değiştiğini ve artık oyun oynayanların yanlarında izleyici olarak bulunan "yancılara" çay ikram etmediğini belirten Zeki Çoban “Kimse misafirine kahve içer misin diye sormuyor, işlerimizde azalma baş gösterdi” diyor.

Zeki Çoban şöyle konuştu; 

"Çaya yapılan zamdan sonra tabii ki daha önce de almış olduğumuz çay zammını daha şehrimizde uygulayamadık. Büyük şehirlerde odaların almış olduğu zam tarifesini hemen uyguluyorlar. Biz de mahallerde sıkıntı çekiyoruz. Müşterilerimiz, bu zammı kahveci esnafı yapmış gibi bize böyle bakıyorlar. Çayın da artık tadı kaçtı diyebilirim. Kahvelerde çay 5 lira. Esnafa 4 liraya uyguluyoruz ama maalesef şu anda kırsal kesimde, kenar mahallerde 5 lirayı dahi uygulayamıyoruz. Bu zamdan sonra, almış olduğumuz geçmiş dönemdeki fiyat tarifesini uygulamaya çalışacaklar. Önce ona geçecekler. Bu fiyatların durmayacağı belli. Biz de bunun takipçisi olarak oda yönetimi gündem oluşturup, toplantı yapıp zam geldikçe biz de üyelerimizi mağdur etmemek için hareket edeceğiz" 

Ayrıca Zeki Çoban, ekonomik koşulların hızla değiştiği ve zorlaştığı dönemde, esnaf olarak devletten destek beklediklerini söyledi. 

Son üç ay içerisinde çay fiyatlarına dördüncü kez zam yapıldı. Sektör kaynakları, bu ay itibariyle yüzde 10 oranında bir zammın geleceğini beklerken, gerçekleşen zam bu beklentinin üzerinde oldu.

Çaykur markası olan Tiryaki'nin kilogram perakende fiyatı, Haziran ayında yapılan zammın hemen ardından 97,8 TL'den 141,5 TL'ye çıkarken, son zamla birlikte 187,1 TL'ye çıkmış oldu. Böylece seçimlerden önce 10 ay boyunca yeni zamma gitmeyen Çaykur, seçimlerin ardından son 3 ayda dört kez zam yaparak çay fiyatlarında yüzde 90'ın üzerinde bir artışa gitmiş oldu.

Bir sektör temsilcisi, sektörün etkilendiği ekonomik dalgalanmayı dengelemek adına her ay için yüzde 10'luk zam beklentisi olduğunu belirtti. 

Kaynak: Haber Merkezi