Eskişehir’de 2 Eylül’de başlayacak 2024-2025 eğitim öğretim yılına veliler şimdiden hazırlık yapmaya başladı. Fakat okul çantalarını zar zor dolduran velileri kara bulutlar bırakmadı. Bu kez de her gün dolması gereken beslenme çantaları velileri düşündürmeye başladı.

Eskişehir’de simide son gelen zam sonrası poğaça ve unlu mamul ürünlerine de zam gelmişti. Simit 12 lira, poğaça 15 olurken meyve suyu ve su ücretleri de değişkenlik göstermişti.

Her gün bir poğaça meyve suyu almak aylık 800 lira

Eskişehir’de bir velinin her gün uygun fiyatlı olması için çocuğunun beslenme çantasına bir poğaça bir meyve suyu ve bir adet su aldığını düşünürsek günlük masraf 40 lira oluyor. Haftanın 5 günü okula giden bir öğrencinin ayda 20 gün okula gitmesinde ise beslenme çantası masrafı 800 lirayı aşıyor. 

Öte yandan beslenme çantasına farklı ürünler koymak isteyen velilerin faturası daha da kabarıyor. 

Yeterli besinlerle bir beslenme çantası hazırlamak cep yakıyor

Öte yandan sağlıklı ve çocukların yeterli beslenmesi için bir beslenme çantası hazırlamanın maliyeti de dudak uçuklattı. Son bir yılda, muz gibi temel gıdaların fiyatları yüzde 81.82 gibi yüksek oranlarda arttı ve bir adet muzun fiyatı 20 TL'ye kadar çıktı. Elma, peynir, süt, yumurta ve zeytin gibi diğer ürünlerde de yüzde 60 ile 80 arasında değişen oranlarda zamlar yaşandı. Bu durum, geçen yıl 199 TL olan bir beslenme çantasının maliyetinin bu yıl 450 TL'ye, yani yaklaşık yüzde 126 oranında artmasına neden oldu. Böylece, bir beslenme çantasının toplam maliyeti bir yılda yüzde 102.73 oranında artarak 330 TL'den 669 TL'ye yükseldi.

Muhabir: Beste Temel