Kendilerini idame ettirmeleri gerçekten zorlaştı

Eskişehir Esnaf Odaları Birlik Başkanı Ekrem Birsen konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Esnaf ve Sanatkarlar Kanunu’nda yapılacak bazı değişikliklerin içinde üye sayısı yeterli olmayan odaların birleştirilmesi söz konusu. Çalışma detaylı bir şekilde yapılmakta. Önümüzdeki günlerde bununla ilgili çalışmalar tamamlandıktan sonra 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Kanunu ile ilgili değişiklik Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulması söz konusu. Özellikle üye sayısı düşük odalarımızın genel sekreter çalıştırılması zorunluluğundan dolayı odalarımız gerçekten şu anda genel sekreterlerin maaşını ve giderlerini karşılayamayacak durumda. Dolayısıyla üye sayısı az olan odalarımızın kendilerini idame ettirmeleri gerçekten zorlaştı. Asgari ücretin artması, sigorta primleri, yıllık tazminat ödemeleri, yemek-ulaşım giderleri gibi sadece personel giderlerinin dışında diğer girdilerin de artması, elektrik, su, internet vb. giderlerle ilgili artışlarda söz konusu olduğundan kendi kendini idame edemeyecek durumdalar”

Temsilde daha güçlü olmaları için 

Birsen şöyle devam etti, “Biz Eskişehir Esnaf Odaları Birliği olarak odalarımızın her zaman yanında durduk. İhtiyaç duyan odalarımıza zaman zaman hem genel sekreterlerin maaşı konusunda SSK primleri, vergi dairesine borçları gibi kamu borçlarına yardımcı olmaya çalıştık. Bugüne kadar yaşatmaya çalıştığımız odalarımızın bundan sonra da her zaman yanında olacağız ama temsilde daha güçlü olabilmek için, küçük odaların birbiri ile birleşmesi ile daha güçlü bir temsil kabiliyeti ortaya çıkacak. Çalışmalar devam ediyor” 

Eskişehir’de 3 oda risk altında

Birsen, “Eskişehir’de 34 esnaf ve sanatkar odamız var. En büyük sıkıntıyı ilçelerimizde çekiyoruz. Üye sayısı 500’ün altında olan Ayakkabıcılar Odası var, Kuyumcular Odası, Minibüsçüler Odası var. Yani Eskişehir’de 3 ya da 4 odamız risk altında. Çalışmalar önümüzdeki günlerde daha da netleşecek. Yakın 3-4 oda birbiri ile birleşebilecek. Üye sayısı 500’ün altında kalan ilçelerde de şehir merkezindeki kendi mesleği ile ilgili odasına kayıt olarak şehir merkezindeki odaların güçlenmesi sağlanacak. Bu çalışma ile biraz daha esnaf teşkilatı toparlanarak esnafına daha iyi hizmet verecek konuma gelecek. Birleştirmeden sonra genel kurullar yapılacak, aday olacak kişiler çıkacak”
 

Muhabir: Hatice Esin Kırnalı