Türkiye’de afet risk azaltma stratejileri ve eylemlerini belirlemek amacıyla ulusal düzeyde Türkiye Afet Risk Azaltma Planı (TARAP), yerelde 81 ilde İl Afet Risk Azaltma Planları (İRAP) hayata geçirildi. Türkiye Afet Risk Azaltma Planı (TARAP), Cumhurbaşkanı onayı ile 8 Temmuz 2022 tarihinde 31890 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Türkiye Afet Risk Azaltma Planı (TARAP), 2022 ile 2030 yıllarını kapsayan, afet risklerini azaltmak için AFAD koordinasyonunda hazırlanmış ulusal bir plan. Bu plan ülkemizde yaşanabilecek her tür ve ölçekteki afette risk azaltma çalışmalarını yapacak kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, özel sektör, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve gerçek kişileri kapsıyor. TARAP’da 11 farklı afet türünde 17 amaç, 66 hedef ve 222 eylem yer alıyor.

Eskişehir İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP), bu çerçevede uygulamaya konuldu. İRAP ile afetlerin neden olabileceği fiziksel, sosyal, ekonomik, çevresel, psikolojik zarar ve kayıpların önlenmesi veya etkilerinin en aza indirilmesi; ayrıca dayanıklı, güvenli, hazırlıklı, sürdürülebilir, afete dirençli yaşam çevrelerinin oluşturulması amaçlanıyor. 

İRAP, Eskişehir’i etkileyebilecek 6 afet türüne karşı hazırlanan afet risk azaltma eylemlerini içeriyor. Plan kapsamında kamu kurum, kuruluş ve STK’ların katılımı ile yapılan toplantılar ve çalıştaylar sonucunda toplamda 138 eylem belirlendi. Eylemlerin hayata geçirilmesi amacıyla 28 kurum ve kuruluşa sorumluluk verildi. Belirlenen 138 eylemin 25 tanesi kırmızı eylem (acil olarak yapılması gereken) olup 10 tane eylem İl Yatırım Takip Sisteminde (İLYAS) de yer alıyor. 

Plana ilişkin Eskişehir Valiliği’nden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“Kurumların sorumlu olduğu eylemlerin izlenmesi ve takibi Eskişehir Valiliği koordinesinde İRAP komisyonu tarafından sıkı bir şekilde yürütülmektedir.  

İlimizde afet risk azaltmanın önemini vurgulamak amacıyla İl AFAD tarafından 707 kişiye Depremde Arama Kurtarma Eğitimi, 284 kişiye Destek AFAD Gönüllü Eğitimi, 13996 kişiye Afet Farkındalık Eğitimi, 484 kişiye Çadır Kurma Eğitimi olmak üzere toplamda 33760 kişiye Farkındalık Eğitimleri verilmiştir.

İlimizin tamamına yönelik risk azaltma odaklı eğitimlere aralıksız devam edilmektedir”

Muhabir: Fatih Arduç