Hikmet Çelik, Sıfır Atık Projesi kapsamında yapılan çalışmalar ile ilgili, “Sayın Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2017’de başlatılan Sıfır Atık Projesi, ülkemizde elde ettiği başarısını Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 30 Mart tarihinin Uluslararası Sıfır Atık Günü olarak ilan edilmesi ile 14 Aralık 2022 tarihinde uluslararası arenada da tescillemiştir. Eskişehir 2018 yılında ülkemizde projenin ilk defa uygulandığı 6 pilot il arasında seçilmiş olup, 7 Şubat 2018 tarihinde düzenlenen bilgilendirme toplantısı ile İlimizde projenin startı verilmiştir” dedi.
“Site yöneticileri bilgilendiriliyor”
Çelik, “Bugüne kadar İlimizdeki tüm kamu kurum kuruluşları, sanayi tesisleri, hastaneler, AVM, turizm tesisleri ve eğitim kurumlarına 5 bini aşkın atık toplama kutusu dağıtılmış, Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında 2013 adet bina/yerleşkeye Temel Seviye Sıfır Atık Belgesi düzenlenmiştir. Sıfır Atık Yönetmeliğinde belirtilen belge alması zorunlu olan tüm yerleşkeler Sıfır Atık Sistemini kurarak belgelerini almışlardır. Her ne kadar Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında 300 konutun üzerindeki siteler sisteme dahil olmak zorunda ise de “temiz konutlar, temiz siteler, temiz mahalleler, temiz ilçeler ve temiz şehirler” oluşturulması hedefiyle biz, sistemi zorunlu kurması gereken tüm alanların yanı sıra Sıfır Atık felsefesini tüm vatandaşlarımıza ve her konuta benimsetmek amacıyla var gücümüzle çalışıyoruz. Bugün burada bu sitede ve civar sitelerde bu sebeple bir araya geldik. Ziyaretimiz sırasında site yöneticilerini Sıfır Atık Projesi konusunda bilgilendiriyor, atık türlerinin neler olduğu, atıkların kaynağında ayrı toplanması, toplanan atıkların lisanslı firmalara teslim edilmesi hususlarında açıklamalarda bulunuyoruz ve vatandaşlarımızın evlerinde oluşan atıkları kaynağında ayrı toplamaları amacıyla atık toplama kutuları teslim ediyoruz” diye konuştu.
“Proje hayat felsefesi haline geldi”
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Eskişehir İl Müdürü Çelik, projenin yaşamın her kesiminde hayat felsefesi haline gelmesi ve mahallelerde yaygınlaştırılması amacıyla hem site yönetimlerine hem de Emek Mahalle Muhtarlığına atık toplama kutularının teslim edildiği ve konu hakkında ayrıntılı bilgi verildiğini ifade etti. Emek Mahalle Muhtarı Sibel Akıl ise Emek Mahallesi’nde projenin daha yaygın hale getirilmesi için elinden gelen çabayı göstereceğini belirtti.
Çelik son olarak, “Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Ofisi tarafından da Küresel Amaçlar Eylem Ödülü’ne layık görülen Sıfır Atık Projesinin en başarılı uygulandığı iller arasında yer alan İlimizde, proje kapsamında 198 bin 572 ton atık ekonomiye kazandırılmış, bu sayede 1.5 milyondan fazla ağaç kesilmekten kurtarılmıştır” şeklinde konuştu.