Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı Başkan Vekili Hasan Ünal başkanlığında gerçekleşti. Merkez Odunpazarı İlçesi Göztepe ve İstiklal mahallerinin tamamını ve Akarbaşı, Akçağlan, Alanönü, Arifiye, Büyükdere, Deliklitaş, Gökmeydan, Gündoğdu, Kırmızı Toprak, Kurtuluş, Osmangazi, Vişnelik, Yenidoğan, Yıldıztepe mahallelerinin bir kısmını kapsayan 695 hektar büyüklüğündeki alanda yapılan 1/1000 ölçekli revizyon uygulama imar planı AK Parti Meclis üyelerinin reddiyle oy çokluğuyla kabul edildi. 

AK Parti Grubu tarafından alınan karara karşı oy gerekçesi olarak, “İlgili alan içerisinde bulunan hizmet alanları ticaret alanına, park, yeşil alan, eğitim alanları ile otopark alanları konut alanlarına dönüştürülmesi ile yoğunluk artışı yapılmıştır. Dolayısıyla nüfusa orantılı olarak yapılması gereken kentsel, sosyal ve teknik alt yapı alanlarının mekânsal planların asgari standartları karşılamaması sebebiyle hazırlanan bu plan revizyonunu reddediyoruz” denildi.

“Bizce olumlu bir karar”

CHP Meclis Üyesi Erdoğan Aydoğmuş ise, “Bu konu Odunpazarı’nın en önemli yerlerinden birisi. Birinci etap olarak hazırlanmış ve bizim belediyemize gelmiştir. Yaklaşık 695 hektarlık bir alan. Belediye hizmet alanları ticarete çevrildi diye bir söz söylendi, belediyeler ticari fonksiyon olarak herhangi bir tanım getiremiyor. Burada belediyenin vereceği hizmet anlamında alanlar yaratılacak, zemin katlarında da ticari fonksiyonlar yüklenebilir.  Kentimizin yararına uygulamalar yapmak açısından, vatandaşların sorunlarının çözülmesi açısından biz planı olumlu değerlendirdik” diye konuştu. 

“Şehirde nefes alacak yer bulamayız”

AK Parti Meclis Üyesi Orhan Durmuş ise bölgeyle ilgili yaptığı açıklamada “Bu alan Odunpazarı bölgesinde ve 16 tane mahalle söz konusu. Burada birçok yeşil alanın iptal ediyorlar, bazısını ticaret alanına çeviriyorlar, bu şekilde de yoğunluk artışı oluyor.  İmar Kanuna göre de, eğer yeteri kadar sosyal donatı ve yeşil alan ayırmıyorsanız yoğunluğu artıramazsınız. Yasaya uymayan ve şehircilik ilkelerine aykırı bir düzenleme yapılıyor. Yapılan planlama içerisinde şu var, yeşil alanları iptal ediliyor. 695 hektar alanda yeşil alanlar gözetilmeden, sosyal donatı ayrılmaksızın, düzenleme yapılacak ve bu düzenleme de yoğunluk artışına sebep olacak.  Zaten Odunpazarı şehrin merkezi konumunda, böyle bir yerde yoğunluğu tekrar artırırsanız, şehirde nefes alacak yer bulamayız. Bu sıkışıklık da hep bu şekilde devam eder. Bu çalışmayla, örneğin bir park alanı var ise mevcut durumda, burası artık imara açılıp konut ya da başka bir vasıfla ticaret alanı da olabilir, o şekilde kullanılmasının önü açılacak, biz de bunu doğru bulmuyoruz” dedi. 

Kaynak: Haber Merkezi