Yenikent’te 40 yıllık eve 15 bin lira kira mı olur?

Eskişehir’deki kira fiyatlarına dikkat çeken Vedat Ulus, “Bence birçok ile göre oldukça uygun. Büyükşehirlerin içerisinde belki de fiyatlar açısından en uygun şehir, son dönemdeki ev kiralarını saymazsak. Gıda örneğin diğer illere göre daha uygun. Ev kiralarının nasıl bu seviyelere geldiği ile ilgili ise, aç gözlülük mü diyeceğiz artık bilemiyorum. Örneğin bir ev sahibi Yenikent’teki eve 15 bin lira istiyor. Yenikent’te 40 yıllık eve 15 bin lira kira mı olur? İstanbul’da 15 bine bir arkadaşımıza ev tuttuk. Burada Yenikent’te 15 bin liraya ev, aç gözlülük diye düşünüyorum” 

Vatandaşdetay1

Her şey enflasyona bağlı

Ege Ova ise, “Eskişehir’in yaşanabilir bir kent olmasına bir az daha var diye düşünüyorum. Ekonomik anlamda ise sadece Eskişehir değil, genel olarak Türkiye pahalı. Eskişehir, diğer şehirlere nazaran, İstanbul, İzmir gibi örneğin daha ucuz. Ama normal bütçeli bir aile için çok da ucuz bir şehir değil. Eğitim alan çocuğu olan bir aileye tek maaş yetmez örneğin. Asgari ücret ve emeklilerin bu şehirde yaşayabilmesi için enflasyonun düşmesi gerekir. Her şey enflasyona bağlı” 

Vatandaşdetay2

Eskişehir’de ev kiraları yüksek 

Kemal Karataş da, kira ve gıda fiyatlarının yüksek olmasının Eskişehir’de yaşamı zorlaştırdığını belirterek, “İşin iyi olursa Eskişehir’de yaşanır, iyi olmazsa yaşayamazsın. Emekli, asgari ücretliye verilen maaş belli geçinemez. Ev kiraları yüksek, Eskişehir’de geçim zor. Birkaç çocuklu ve tek maaşı olanlar da geçinemez burada. Eskişehir’de kira gibi gıda fiyatları da yüksek”

Kira fiyatları uçmuş durumda

Murat Çalışkan ise, “Eskişehir’de ev fiyatları yüksek, kira fiyatları yüksek, ulaşım fiyatları yüksek. Nasıl bu hale geldi? Ekonominin bozulması, savaşlar, enflasyon yerinde durmuyor. Bu sebeplerden her şey çok pahalı Eskişehir’de. Öğrenciler gelecek mesela, burada yaşayabilmeleri çok zor. Kira fiyatları uçmuş durumda. En kötü kira 12 bin liradan başlıyor. Asgari ücretli bir aile de bu şartlarda geçinemez, evde birkaç kişinin çalışması lazım ki geçim olsun”

Vatandaşdetay3

İnşaat sektörü durdu

Yücel Eren, “Diğer illeri baz aldığımızda Eskişehir’in nispeten orta ölçekli olarak ekonomik anlamda yaşanabilir bir şehir olduğunu söyleyebilirim. Enflasyonu göz önüne aldığımızda aşırı oranda zamlar söz konusu. Reel anlamda gerçekleri tam manasıyla yaşamıyoruz, yani şişme fiyatlar söz konusu. Kiralar da Eskişehir’de aşırı yüksek ve bunun mutlaka sebepleri var. Son zamanlarda inşaat sektörü durdu, öğrenci şehri olmamız da bunda etken. Haliyle en alt seviyedeki bir evin 6 bin liradan kiraya verildiğini düşünürsek gerçekten rakamlar çok uçuk, bu da insanları zora sokmakta. Buraya gelen öğrenciler kiraya çıkmaz yurtta kalırsa Eskişehir’de yaşayabilir bu şartlarda” 

Bir öğrenci bu şartlarda barınamaz

Eskişehir’de gıda ve ulaşım fiyatlarının uygun olduğunu ancak kira fiyatlarının yüksek olduğunu belirten Mehmet Dindar, “Eskişehir’de gıda fiyatları gayet uygun. Geçen gün pazarı gezdim sebze ve meyvelerin fiyatları uygun. Ulaşım ücretleri de uygun. Kiralar yüksek, o da ev sahiplerinin aç gözlülüğünden dolayı. Eskişehir’de bir öğrenci bu şartlarda barınamaz tabi. Eskişehir nasıl bu hale geldi, insanların aç gözlülüğünden. Kiralar Eskişehir’de çok yüksek öğrencilerin işi daha da zor maalesef. Bu da insanlardan kaynaklanıyor. Öğrenciler nasıl geçinecek burada? Buradan arkadaş edinip, birkaç arkadaş eve çıkıp, aynı evde kalarak eğitimlerine devam edeceklerdir diye düşünüyorum”

Kaynak: Haber Merkezi