CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ve Eskişehir Çevre Derneği, projenin ÇED Raporu’na itiraz sürecinin son gününde Kaymaz’a giderek hem ÇED raporundaki detayları anlattı, hem de imza topladı. Çakırözer, “Çanakkale’de halkın mücadelesi sonrası mahkemenin ‘çıkaramazsınız’ dediği ve ÇED’i iptal ettiği cevher, Eskişehir’e taşınıp işlenmek istiyor! Cevheri Çanakkale’den getirip zehrini Kaymaz’a, Sivrihisar’a bırakacaklar. Eğer buna ‘Dur’ denmezse dördüncü, beşinci zehir barajları kurulacak. Kaymaz’ın, Sivrihisar’ın kaderi zehir değildir! Adaletin terazisi varsa bu terazi bizim insanımızın lehinde tartmalıdır! Kaymaz, Sivrihisar, Eskişehir zehir deposu değildir! Biz Kaymaz’da, Eskişehir’de zehir barajı istemiyoruz. Eskişehirimiz Türkiye’nin zehir deposu olmayacak! Tüm Eskişehir buna karşı mücadelemizi sürdüreceğiz!” dedi.
“Eskişehir zehir deposu olmayacak!”
Sivrihisar’ın Kaymaz Mahallesi’nde devlete ait Koza Altın İşletmeleri tarafından yapılmak istenen 3. Siyanürlü Atık Barajı’na ilişkin başlatılan ÇED sürecinin ardından, Eskişehirliler yeni bir siyanürlü atık barajına karşı mücadeleyi sürdürüyor. Eskişehir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından projenin ÇED Raporu’na itiraz için verilen sürenin son gününde bölgeye giden milletvekili ve sivil toplum örgütleri ÇED Raporundaki detayları paylaştı, zehir barajına karşı imza topladı.
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ve Eskişehir Çevre Derneği Başkanı Sadık Yurtman ile çevre gönüllülerinin bölge halkına gerçekleştirdiği ziyaretlerde, ortak çağrı “Eskişehir’i zehirlemeyin. Eskişehir Türkiye’nin zehir deposu değildir” oldu. Devasa büyüklükte üçüncü zehir barajı…
Çanakkale’den gelecek altın ve gümüşün Eskişehir’e getirilip zehirinin Kaymaz’a bırakılacağını söyleyen Milletvekili Çakırözer, “Kaymaz’da iki yıl önce zehir barajına karşı direndik dinlemediler, şimdi aynı zehir barajının 2, 3 katı devasa büyüklükteki Siyanürlü 3. Zehir Barajı’nı yapmak istiyorlar. 40 metre derinliğinde 5,5 milyon metreküplük yeni bir zehir barajı! Hem de Çanakkale’de mahkamenin iptal ettiği, ‘çıkaramazsınız’ dediği cevheri getirip Eskişehir’de işleyecekkler! Kaymaz’a 2 milyon 700 ton cevher taşınacak kamyonlarla. Buradan her gün 150-200, belki daha fazla kamyon Çanakkale’den altını, gümüşü, cevheri getirecek. Burada siyanürle, zehirle yıkanacak. İşlenecek. Zehirli bölümü o devasa baraja aktarılacak. Ve onun her türlü riskini tehlikesini Kaymazlılar, Eskişehirliler, Sivrihisarlılar üstleneceğiz. Bu görülmüş şey değil. Çanakkale’den toplayıp, nasılsa Kaymaz’da bir şey demezler, Eskişehir’de bir şey demezler diye buraya getirecekler. Niye demeyelim? Çanakkale’nin doğası, toprağı da kıymetli. Eskişehir’in havası, suyu, toprağı, ağacı da kıymetli” dedi.
“Bir ayda üç kişi kanserden yaşamını yitirdi”
ÇED Raporunda zehir barajının açılması ile bölge halkına istihdam yaratılacağının belirtildiğine de dikkat çeken Çakırözer, “Kaymaz’da kanser vakaları artmış. Son bir ayda üç hemşehrimiz kanserden yaşmını yitirmiş, ÇED raporunda zehir barajı için istihdam yaratacağız diyorlar. Tabii ki evlatlarımıza, insanımıza istihdam sağlansın ama bunun başka yolları da var. İstihdam sağlayacağız diye bir şehrin, bir mahallenin hayatını tehlikeye atmaya kimsenin hakkı yok. Burada altın madeni açmak zorunda değiliz. Biz Kaymaz’da başka şeyler yapabiliriz. Sivrihisar’da organize sanayiyi açın o zaman. Hayvancılık gelişsin. Fabrika açın” diye konuştu.
“Kaymaz’ın kaderi zehir değildir!”
Zehir barajının yapılacağı yerin fay hattı üzerinde, deprem riskli bölge olduğuna da dikkat çeken Çakırözer, “Kaymaz, Sivrihisar deprem hattı var. Burada bir deprem olduğunda burası fay hattı. Siz fay hattına nasıl bir zehir barajı kurarsınız? Orta büyüklükte bir deprem olsa bu siyanür toprağa, suya sızacak. Şimdi de sızıyor. Bunun başka şehirlerde örnekleri var. Gün gün nefes aldıkça soluyorsunuz. Sıcak havada buharlaşıyor. Artık Kaymaz’da tarım hayvancılık bitme noktasına gelmiş durumda. İnsanlar kanserden yaşamını yitiriyor. O yüzden burada buna dur denmesi lazım! Dur denmezse dördüncü, beşinci zehir barajları kurulacak. Kaymaz’ın, Sivrihisar’ın kaderi zehir değildir! Adaletin terazisi varsa bu terazi bizim insanımızın lehinde tartmalıdır. Biz Kaymaz’da, Eskişehir’de zehir barajı istemiyoruz. Eskişehirimiz Türkiye’nin zehir deposu olmayacak! Tüm Eskişehir bizi zehirlemek isteyenlere karşı mücadelemizi sürdüreceğiz!” dedi.
“Siyanür çöplüğü olmak istemiyoruz”
Kaymaz sakinlerinden Şefik Aksoy da, Kaymaz’da yılda 70 kişinin yaşamını yitirdiğine dikkat çekerken, “Senede 70 kişi ölüyor burada. Kuşlar, hayvanlar ölüyor. 68 yaşındayım. Herkes çocuğum çalışıyor diyor. Kimseye anlatamıyoruz derdimizi. Kuzularımız, buzağılarımız öldü” dedi.
Siyanür çöplüğü olmak istemediklerini söyleyen İbrahim Acar ise, “Ölenler kanserden ölüyor. Kanser ölümleri çok oldu. Dışardan gelen madenleri asla kabul etmiyoruz. Siyanür çöplüğü olmak istemiyoruz. Bizim su hakkımızdan alıyorlar. Tarla sularken bizim suyu çekiyorlar. Bizim parayla aldığımız suyu madene basıyorlar. Hastalık çoğaldı. Siyanür demek zehir demek" diye konuştu.
“Zararını biz çekeceğiz”
Yakın zamanda 54 yaşındaki eşi Yasemin Başkır’ı kolon kanserinden kaybeden Hüseyin Başkır eşinin aniden kanser olduğunu ve vefat ettiğini dile getirdi.Başkır, “Eşimi kanserden kaybettim. Kolon kanseri. 13 yıldır Kaymaz’da yaşıyoruz. 15 ay öncesine kadar bir şeyi yoktu. Eşim 2 sene kadar madende çalıştı. Ben de 6 yıl çalıştım. Bu barajlar köyümüze çok yakın olduğu için zarar verecek. Ağaçlarımız da çok kötü belki bundan oldu. Zerdali ağacımın yaprakları tamamen dökük, vişne ağacım var sap sarı. Köye yakın olmadığı sürece yapılmasına karşı değilim ama ikinci baraj zarar verdi. Bu üçüncü baraj da zarar verecek. Çok kısa mesafede köye. Devamı da gelecek diye kafamızda soru işaretleri var. Başka yerden geliyor. Bunun zararını da tamamen biz çekeceğiz” dedi.
Kaynak: Haber Merkezi