Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan 2023 Ağustos ayı alansal yağış raporu, Türkiye genelindeki yağış miktarının beklenenden düşük olduğunu gözler önüne serdi. Yağışlar önceki yılın Ağustos ayı verilerine kıyasla yüzde 60 azaldı. Paylaşılan haritada Eskişehir ve çevresinin de şiddetli kuraklıkla karşı karşıya kaldığını gösteriyor. 

Yağış analizinde, 2023 Ağustos ayının beklenenin altında yağış aldığı belirlendi. Bu ayda kaydedilen ortalama 6.4 milimetre yağış miktarı, uzun yıllar süresince kaydedilen aylık ortalamaları geride bıraktı. 1991-2021 arası aylık yağış ortalaması olan 14.8 milimetreye göre yüzde 57, 2022 Ağustos ayında kaydedilen 16.1 milimetreli miktarı da yüzde 60 oranında aşağı çekti. Analize göre, yağış verileri, Türkiye'nin 7 farklı bölgesinde azalmış durumda ve sadece Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bir önceki yıla göre artış halinde.

Oluşturulan kuraklık haritası, Eskişehir ve çevresinin tamamını şiddetli kuraklık tehlikesi altında gösteriyor. Marmara Bölgesi ile Karadeniz Bölgesi'nin büyük bir kısmı da haritada 'şiddetli kuraklık riski altında' olarak işaretlendi. 

Haritaya dair bir diğer ayrıntı ise Eskişehir'in tamamının tehlike bölgesinde olduğu. 

İzmir, Aydın, Denizli, Muğla, Antalya ve Mersin'in bir kısmı ise 'risk yok' olarak gösterildi. 

Kaynak: Haber Merkezi