Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından paylaşılan güncel Türkiye diri fay haritasına göre 45 ilde 5,5 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilecek potansiyelde 485 diri fay bulunuyor. Peki, Eskişehir için deprem riski var mı? İşte yenilenen diri fay haritasına göre Eskişehir'in durumu.

Deprem araştırmalarında güncel fay hattı haritası kullanılıyor

Türkiye'de deprem araştırmaları yapan kurum, kuruluşlar ve üniversiteler çalışmalarını MTA'nın sağladığı güncel fay hattı haritası verisini kullanarak yürütüyor. Bu nedenle güncellenen diri fay haritası büyük önem taşıyor.

Doğu Anadolu Fay Hattı 8 ilden geçiyor

Doğu Anadolu Fay Hattı, Hatay'dan başlayarak Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl ve Muş illerinden geçiyor. Erzincan'dan itibaren ise Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşiyor.

Kuzey Anadolu ve Batı Anadolu Fay Hatları riskli bölgeler

Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde bulunan iller arasında Çanakkale, Edremit, Bursa ve İznik gibi önemli yerleşim yerleri yer alıyor. Batı Anadolu Fay Hattı ise Ege Bölgesi'ndeki Ayvalık, Dikili, İzmir, Aydın, Denizli ve Isparta illerinden geçiyor.

Eskişehir üçüncü derece riskli bölgeler arasında

MTA'nın yenilenmiş diri fay haritasına göre Eskişehir, üçüncü derece riskli bölgeler arasında yer alıyor. Bu grupta Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun ve Artvin gibi iller de bulunuyor.

En riskli iller belli oldu

Birinci derece deprem riski taşıyan iller arasında İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli ve Isparta öne çıkıyor.

Muhabir: Hatice Esin Kırnalı