Eskişehir Vilayet Meydanı'nda ellerinde Türk bayraklarıyla toplanan vatandaşlar, darbe girişimde hayatını kaybedenler için okunan Kur'an-ı Kerim'i dinledi.

Programa Vali Hüseyin Aksoy, AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Fatih Dönmez, Ayşen Gürcan ve Nebi Hatipoğlu, Muharip Hava Kuvvetleri ve Garnizon Komutanı Orgeneral İsmail Güneykaya, Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Erhan Demir, İl Emniyet Müdürü Yaman Ağırlar, AK Parti İl Başkanı Gürhan Albayrak ve diğer ilgililer ile vatandaşlar katıldı.

Vali Aksoy, burada yaptığı konuşmada, takvim yapraklarının 15 Temmuz 2016'da gösterdiği o karanlık gece Türk milletinin, hainlerce gerçekleştirilen en kanlı, en alçak ve en sinsi darbe girişimine maruz kaldığını anımsatarak, şerefli orduya, kahraman polis teşkilatına ve kamu kurumlarına sızan hainlerin 15 Temmuz gecesi tarihte eşi benzeri görülmemiş bir saldırıya kalkıştığını hatırlattı.

15 Temmuz'da Türkiye'nin tarihinin en karanlık, en acı günlerini yaşadığını anlatan Aksoy, şöyle konuştu:

"Darbe ile, iç savaş ile karşı karşıya bırakılmak istenmiştir. 15 Temmuz, Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk yüzyılında FETÖ terör örgüte eliyle yok etmenin hamlesidir. Dünya darbeler tarihinde kullanılan uçak sayısı itibariyle bir benzeri daha olmayan bu alçak girişimi, bu millet birkaç saat içerisinde akamete uğratmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın bir işaretiyle yüz binler, milyonlar meydanlara inmiş ve Türk milleti iradesini ortaya koymuştur. Kahraman Türk ordusunun kılcal damarlarına kadar sızan ve emir komuta zincirini tanımayarak hain bir darbe teşebbüsünde bulunanları, bu millet tüm dünyanın gözü önünde mağlup etmiştir."

Aksoy, 15 Temmuz'un rengini şehitlerin kanından alan ay yıldızlı bayrağın gölgesi altında sonsuza kadar hür ve bağımsız yaşamaya ant içmiş olan aziz milletin gurur günü olduğunun altını çizdi.

15 Temmuz'un, kuşaklar boyu anılacak ve anlatılacak bir destan günü olduğuna değinen Aksoy, "Darbeyle, terörle, istikrarsızlıkla, hiçbir fitneyle bu milletin iradesi kırılamayacaktır. Tarihin her döneminde, her tehditte milletimizin gösterdiği vatan sevgisi 15 Temmuz'da da görülmüştür. Aynı bilinç, irade ve kararlılık, demokrasi nöbetlerinde, her yıl 15 Temmuz anmalarında görülmektedir. 15 Temmuz, bu yüzden demokrasi bayramıdır. Milli bayram ruhuyla kutlanmakta, egemenliğin kayıtsız şartsız millete ait olduğu bir kez daha haykırılmaktadır." diye konuştu.

Vali15Temmuz

"Bu millet, geleceğine, demokrasiye ve cumhuriyetimize sahip çıktı"

AK Parti Milletvekili Dönmez ise 15 Temmuz 2016'da, hain bir darbe girişimiyle Türkiye'nin huzuru, demokrasisi ve geleceğinin hedef alındığını belirterek, milletin azim ve kararlılığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın cesareti ve liderliği, güvenlik güçlerinin kahramanca direnişiyle bu girişimin boşa çıkarıldığını kaydetti.

15 Temmuz 2016 gecesi, Türk milletinin vatanına sahip çıkma kararlılığının onurlu tanıkları olduklarını ifade eden Dönmez, şunları söyledi:

"Bugün yüzümüzü geleceğe dönebiliyorsak sebebi kahramanlar yetiştiren analardır. Hain darbe girişiminin üzerinden tam 8 yıl geçti. O karanlık geceyi de aydınlık sabahını da unutmadık. 15 Temmuz gecesi, milletimizin bağrından çıkan kahramanlar, demokrasiye ve özgürlüğümüze sahip çıkmak için canlarını en değerli varlıklarını feda ettiler. Onların aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz. Şehitlerimizin ruhu şad , gazilerimizin ömrü uzun olsun. Milletimiz tankların, tüfeklerin, uçakların karşısında dimdik durdu. Bu millet, 15 Temmuz gecesi meydanları doldurarak, kendi geleceğine, demokrasiye ve cumhuriyetimize sahip çıktı. İşte o kararlılık, bugün burada, bu meydanda bir kez daha hayat buluyor."

AK Parti İl Başkanı Albayrak, MHP İl Başkanı İsmail Candemir ve BBP İl Başkanı Taha Baksan da meydanda bulanlara hitap etti.

Törende ayrıca Vali Aksoy'a milli sporcular tarafından sancak teslim edildi.

Meydanı dolduranlar, kurulan dev ekranlarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hitabını takip etti.

Kaynak: Anadolu Ajansı