51 kişi öldü, 2 bin 258 kişi yaralandı

2010 yılından buyana bölgede bin 472 trafik kazası yaşanırken, bu kazalarda 51 kişi hayatını kaybetti. Yaşanan kazalarda 2 bin 258 kişi de yaralandı. Hem yaz hem kış aylarında meydana gelen kazalara isyan eden vatandaşlar yol ile ilgili çalışmanın bir an evvel tamamlanmasını bekliyor. Yaşanan kazalar sonrası yetkililere gönderilen dilekçede, “İnsanlarımızın daha güvenli bir yolculuk yapabilmesi ve artık ölümlü kazaların yaşanmaması için bu yolun ‘bölünmüş yol’ olarak bir an önce tamamlanması ve hizmete sunulmasını saygılarımızla arz ederiz” ifadelerine yer verilmişti. 

İmza kampanyası başlatılmıştı

Eskişehir'de ‘ölüm yolu’ olarak anılan Seyitgazi-Kırka-Afyon karayolu’nun ‘bölünmüş yol’ olarak tamamlanması için Seyitgazililer imza kampanyası başlatmış, 22 Aralık 2021 tarihinde gerçekleşen imza kampanyasında Seyitgazi’de biraraya gelen halk, başlattıkları imza kampanyası ile tüm Eskişehir’e “Bir imza da sen ver, ‘ölüm yolu’ son bulsun!” çağrısında bulunmuştu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü ile Eskişehir Valiliği’ne teslim edilmek üzere başlatılan imza kampanyası dilekçesinde, o tarihte, son 11 yılda meydana gelen 815 kazada 1362 yurttaşın yaralandığı belirtilmiş ve 30’dan fazla kişinin de yaşamını yitirdiğine dikkat çekilmişti. 

Ölüm yolu yapılacak denmişti 

8 Eylül 2023 tarihine gelindiğinde ise, Eskişehir’de ölümle sonuçlanan onlarca kazanın yaşandığı Seyitgazi-Kırka yolu ile ilgili açıklama AK Parti Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez’den gelmişti. Eskişehir-Seyitgazi-Kırka- (Kırka geçidi dahil) yapım işinin 3 Mayıs2023 tarihinde ihale edildiğini, 24 Ağustos 2023 tarihinde sözleşme imzalanarak, 7 Eylül 2023’te resmi olarak işe başlama aşamasına gelindiğini ifade eden Dönmez, şantiye kurulum çalışmaları ve arazi ölçümleriyle birlikte, yolun yapımına hızla başlanacağını duyurmuştu. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ise, bölgedeki çalışma ile ilgili, “Bakıyoruz burada sadece iki kamyon ve bir bozuk olduğu söylenen kepçe var. Bu yol bunlarla 20 yılda, 30 yılda bitmez” açıklamasında bulunmuştu. Eskişehirliler ise, yetkilerden bir an evvel yolun yapımının tamamlanmasını talep ediyor.

Kırkayolu1Kırkayolu2Kırkayolu3

Muhabir: Hatice Esin Kırnalı