CHP Yoksulluk Dayanışma Ofisi tarafından yayımlanan ‘Genç Yoksulluğu Dosyası’na göre, ekonomik zorluklar nedeniyle birçok öğrenci geçinmekte zorlanıyor ve hatta okulu dondurmayı düşünüyor. Raporda, öğrencilerin barınma, eğitim, beslenme gibi temel haklarının ihlal edildiği belirtiliyor.

Ankara, İstanbul, Eskişehir, İzmir gibi büyük şehirlerde ev kiralarındaki artış, öğrencilerin barınma haklarına erişimini zorlaştırıyor. Ankara'da ODTÜ'lü öğrencilerin yoğunlukta yaşadığı 100. Yıl İşçi Blokları Mahallesi'nde son bir yılda metrekare başına kira bedeli yüzde 151,4 oranında yükseldi. Eskişehir'de ise üniversite yakını ev kiraları yüzde 138,35 oranında arttı.

Öğrencilerin beslenme zorlukları da dikkat çekiyor. Bir çalışmaya göre, üniversite öğrencileri temel ihtiyaçlar ve eğitim alanında yoksullukla karşı karşıya. Balık, tavuk, et gibi önemli gıdalara ulaşmakta zorlanan öğrenciler, haftada birkaç gün öğün atlıyorlar. Türkiye Gençlik Araştırması 2023 verilerine göre, gençlerin yüzde 55,4'ü beslenme giderlerini en büyük zorluk olarak görüyor. Bu zorluğu, internet ve telefon harcamaları, eğitim masrafları, hareketlilik ve konaklama masrafları izliyor.

Kaynak: Haber Merkezi