Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen, Eskişehir esnafının yüksek kira bedelleri, ekonomik kriz, alım gücünün düşmesi gibi sorunlarla boğuştuğuna dikkat çekti. Birsen, “Yaşanan bir takım ekonomik krizler tabi ki esnafımızı etkiliyor. Dolayısıyla esnafımızın en büyük sorunu sattığı malı yerine koyamamak. 10 liraya sattığı malı satın almaya gittiğinde 12 liraya alabiliyor. Her ay yapılan bir takım artışlar esnafımızı derinden etkiliyor. En büyük sorunu sermaye darlığı. Esnafımızın sermayesi eriyor. Rafı her ay boşalıyor, 10 tane malı varsa satıp yerine 8 tane koyabiliyor. Şu an esnafımız, Esnaf Kefalet Kooperatifi kredileriyle ayakta durmaya çalışıyor. Bunun yanında şehrimizde yapılan bir takım düzensiz festivallerde esnafımız derinden etkiliyor. Ekim ayında açılan iş yeri sayımız 325, kapanan veya devredilen iş yeri sayımız 153. Geçen esnaf ve sanatkarlarımızın 172 artış göstermiş. Dağılımına baktığımızda en çok şoför nakliye, kargo taşımacılığı, berber, kuaför, bakkal bayii, gıda sektöründe artışlar var” diye konuştu.

Kiralardaki fahiş fiyatlar en büyük sorunlardan

Birsen, “Esnafımızın en büyük diğer sorunların bir diğeri ise kira bedellerinin fahiş fiyatlarındaki artışı. Özellikle şehir merkezindeki iş yeri azlığından kaynaklanan ve tek merkezli Eskişehir oluşumuzdan kaynaklanan sıkıntılar var. Şehrimizin yeni gelişen bölgeleri Batıkent, 71 Evler, Emek mahallesi taraflarında hızlı bir esnaf artışımız var. Esnafımız özellikle dar sermaye ve iş gücüne dayanarak ayakta kalmaya çalışıyor. Ama esnafımızı alım gücünün düşmesi derinden yaralıyor. Şehrimiz özellikle öğrenci ve emekli şehri. Asgari ücret ve emekli maaşlarında alım gücünün azalmasıyla cirolarımız hızla düşüyor. Dolayısıyla içi piyasaların canlandırılabilmesi için asgari ücretle çalışan insanlarımızın ve emeklilerin gözü kulağı Aralık ayında maaşlara yapılacak zamlar. Hükümetimizin bu konuda mutlaka içi piyasaları canlandırabilmek, insanların hayat standartlarını yükseltmek için en azından acil ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri şekilde düzenlenmesi iç piyasaları canlandıracaktır. Dar sermayesi ve beden gücüyle çalışan esnaf ve sanatkarımızın iç piyasaların canlanmasını beklediğini ve alım gücünün artırılması hususunda çalışmaların tamamlanarak açıklamaması en büyük beklentileri” dedi. 

“2025 yılında umutluyuz”

Birsen, “Devren kiralık dükkan sayısındaki ciddi artış ise kira bedellerindeki fahiş fiyatlardan kaynaklanmakta. Dükkan sahiplerinin ekonomik koşulları göz önüne alarak çok büyük artışlar istemesi. Dolayısıyla şehir merkezindeki işletmelerin, yeni açılan bölgelere taşınması ya da esnafımızın daha uygun kiralarla yeni bölgelere taşınmasından kaynaklanıyor. Esnaf sayımızda artış var ama bu artış şehrimizin gelişmesine büyümesine orantıladığımız zaman çok az düzeyde kalıyor. Dükkanların boş kalmasının en büyük sebebi fahiş fiyatta istenen kiralardır.  Esnafın 2025 yılından beklentilerine değinen Birsen, “El emeğiyle çalışan esnaf ve sanatkarlığımızın yanında fazla işçi çalıştırmaması, kendi el emeğini ortaya koymasından kaynaklanan ayakta kalabilme şansının daha yüksek olduğunu söylüyoruz. Sanatkarlığın ön plana çıkma beklentisi oldukça yüksek. Önümüzdeki yıllara umutla girecek. Ekonomik şartların mutlaka hükümetimizin açıkladığı orta vadeli planlarda 2025-2026 yılına esnaf ve sanatkarlarımızın umutla baktığını ve dolayısıyla bu beklentilere cevap bulabildiğimizde işlerimizin açılaması yönünde” şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Merkezi