AYM'nin ek MTV düzenlemesinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması talebini 28 Eylül'de incelenmeye başlayacağı belirtildi.

2023 yılında sadece bir kez alınmaya karar verilen ek Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin Ağustos ve Kasım aylarında iki taksitte ödenmesi kararlaştırıldı. İlk ödeme taksitinin son ödeme tarihi ise 6 Eylül 2023 olarak belirlendi.

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan son açıklamada, bugüne kadar ek MTV adı altında toplam 13,2 milyar lira tahsil edildiği belirtildi. Peki, AYM düzenlemeyi iptal ederse, ek MTV ödemelerini yapanlar paralarını geri alabilecek mi?

Vergi Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Funda Başaran, AYM kararı öncesinde olası senaryoları anlattı. Başaran, AYM'nin düzenlemeyi iptal etme durumunda, ek MTV'ye dava açıp ödeme yapmış olan mükelleflerin parasını geri alabileceklerini söyledi. Başaran, "Eğer kişi 6 Eylül'e kadar dava açıp ödemeyi de yapmışsa, AYM'den iptal kararı geldiğinde yaptığı ödemeyi faiziyle geri alabilir." dedi.

Başaran, dava açmadan ödeme yapan mükelleflerin paranın iadesini alamayacaklarını söyledi. Onlar ödeme yaptıkları ve dava açmadıkları için mevcut hukuki durumu kabul etmiş sayılıyorlar ve AYM'nin bir kararı onları direkt olarak etkilemiyor. Başaran, "Dava açmayıp ödemesini yapan mükellefler için hükümetin yasal düzenleme yaparak ödenen ek MTV'nin iadesini sağlaması gerekiyor." şeklinde ifade etti.

Başaran, ödeme yapmayan mükellefler için de Anayasa Mahkemesi'nin kararını açıklamasını bekleyip, vergi dairesinde ödeme emri aldıklarında hemen dava açmaları gerektiğini belirtti.

Kaynak: Haber Merkezi