Güneydoğu Anadolu Sürücü Kursları Federasyonu Başkan Vekili Selim Öncü, ehliyet verilmesinde 1 Ocak 2016'da yürürlüğe girecek düzenlemeye ilişkin, 'Yeni uygulamanın bütün vatandaşlar tarafından olumlu karşılandığını düşünüyoruz çünkü her gün trafik terörüyle karşı karşıyayız. Bu trafik terörünün yok edilmesi için ve kazalar ne kadar azalırsa vatandaş o kadar memnun olur' dedi.

Yılbaşında yürürlüğe girecek Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, sürücü kursları ve ehliyeti bulunan ya da bu belgeyi edinmek isteyen kişiler için pek çok yeni uygulamayı içeriyor.

Buna göre, sürücü kursuna başvuran, yazılı ve direksiyon sınavlarında başarılı olan bir kursiyer, iki yıl süreyle stajyer sayılacak. Bu iki yılda hakkı olan 75 ceza puanını doldurması halinde stajyer sürücünün geçici ehliyeti iptal edilecek ve yeniden kursa müracaat etmesi gerekecek.

Yeni yönetmelikle verilen 9 ehliyet sınıfı 18'e yükselecek. Otomobil, motosiklet gibi araçlar için ehliyetler 10, otobüs, kamyon gibi motorlu taşıtlar içinse 5 yılda bir sağlık raporuyla kişinin durumunun uygun görülmesi halinde değiştirilecek. Türkiye'de 24 milyonun üzerindeki ehliyet, 1 Ocak 2016'dan itibaren yenilenecek.

'Trafik Adabı' dersi

Öncü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni düzenlemenin trafik kazalarını önemli ölçüde azaltacağına inandığını söyledi.

İlgili resmi kurum ve kuruluşların yanı sıra sürücü kurslarının da yeni dönemde trafik kazalarının azaltılması için gereken önlemleri alacağını belirten Öncü, 'Yeni kuralların illa ki artıları olacak. Değiştirilen yönetmeliğe, yeni sürücülerin daha bilinçli ve dikkatli olmaları için bu konuda 'Trafik Adabı' dersi de eklendi. Bu, trafik terörünün önüne geçilmesi için yapılan bir çalışmadır' dedi.

Taban fiyat uygulamasına da değinen Öncü, bununla kurslar arasında haksız rekabetin önüne geçileceğini anlattı.

Kaynak: AA

Editör: Haber Merkezi