Edirne'nin, Osmanlı döneminden kalma göz kamaştıran camileri, tarihi hamamları ve dost canlısı halkıyla Trakya Bölgesi'nde yer alan en sevilen köşelerden biri olduğunu belirtmeliyiz. Her gelişinizde yeni bir deneyim yaşayacağınız bu tarih dolu şehir, kesinlikle ömür boyunca en az bir kez görülmesi gereken yerler arasında. Şehirde görülmesi gereken yerlerin sayısı ise neredeyse sınırsız.
Enez Kalesi
Enez Kalesi yapılış tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte, yapıda kullanılan malzemeler Bizans döneminden önce inşa edildiği fikrini veriyor. Tarihi kaynaklara göre Balkanlardan gelen tehlikelere karşı bir kale olarak inşa edildiği ve bazı kaynaklara göre de MS. 6'ncı yüzyılda İustinianus tarafından onarıldığı belirtiliyor.
Edirne Sağlık Müzesi
1997'de Trakya Üniversitesi tarafından açılan bu müze, 2004'te Avrupa Konseyi Müze Ödülü'nü ve 2007'de Avrupa Kültür Mirası Mükemmellik Kulübü En İyi Sunum Ödülü sertifikasını aldı. Müzede, Osmanlı Dönemi'nden kalma yemekhane, ilaçların nasıl hazırlandığı ve mekanların nasıl olduğuna dair her detayı canlandırılmış bir şekilde bulabilirsiniz. Osmanlı tarihine duyduğunuz merak sizi bu kapıdan güzel bir deneyimle içeri alacaktır. Sağlık Müzesi'nde ilginizi çekebilecek diğer noktalar arasında, alternatif tedavi yöntemleri de yer alıyor. Su sesi, hoş kokular ve müzikle yapılan terapiler, odaların içerisine yerleştirilen mankenlerle canlandırılarak sunuluyor. Şuruphane ve şurup hazırlayan odası, depresif hasta ve hasta yakını odası, divane akıl hasta odası ve melankolik oda gibi ziyaret edilecek yerler mevcut.
Edirne Evleri
Bu kentin sivil mimari örnekleri, görkemli bir merkez haline gelmiştir. Göz dolduran konaklardan, ahşap öğelerle süslü evlere, kendine has Edirnekari dekorasyon stiliyle süslenmiş pek çok esere ev sahipliği yapmaktadır. Özellikle Kaleiçi bölgesi, dar sokakları ve tarihi kalıntıları arasında gizli kalmış eski evleriyle modern zamanlara bir çağ atlamış bir mekân gibidir.
Rüstem Paşa Kervansarayı
Kentin merkezinde yer alan Rüstempaşa Kervansarayı, Osmanlı mimarisinin en önemli örneklerinden biridir. Rüstempaşa tarafından Osmanlı'nın büyük mimarı Mimar Sinan'a emanet edilen bu yapı, 2 katlı odalarla dikdörtgen avluları bir araya getirir. Göz alıcı bir avlu ile çevrili bu yapı, 1972 yılında yenilenmiş ve otel olarak kullanılmaya başlanmıştır. Ayrıca 1980 yılında Ağa Han Mimarlık Ödülü'nü kazanmış bulunan bu kervansaray, aynı zamanda ulaşıma son derece elverişlidir.
Sweti George Bulgar Kilisesi
Edirne'nin Kıyık bölgesinde konumlanan Sweti George Bulgar Kilisesi, 1880 yılında inşa edilmiş bir ibadethane. Daha önce burada yer alan bir kilisenin bazı tablolarının ev sahibi olan bu kilise, halk arasında Bulgar Kilisesi olarak tanınır. İbadete açık olan kilise, günün 10.00 saati itibariyle ziyaretçilere kapılarını aralar.
İbrice Koyu
Mecidiye Köyü'ne bağlı olan İbrice Koyu, Saros Körfezi'nin en güzel mekânlarından biridir. 144 çeşit balık türü ile 78 çeşit deniz bitkisinin yaşadığı bu koy, son derece berrak bir denize sahiptir. Sualtı zenginlikleri ile Kaş ve Kalkan'ı anımsatan bu koy, tüplü ve tüpsüz dalış yapma olanağı sunarak misafirlerine unutulmaz bir deniz tatili vaat eder.
Selimiye Camii
Edirne'nin en görkemli yapılarından biri olan Selimiye Camii, Osmanlı döneminin en güzel yapıtlarından biri sayılır. II. Selim'in emriyle Mimar Sinan'a yaptırılan caminin yapımı, 1568 yılında gerçekleşmiştir. Sinan'ın "ustalık eserim" şeklinde nitelendirdiği bu cami, ayrıca 8 dayanaklı cami planının da en başarılı örneği olmaktadır. Süsleme sanatlarıyla da ziyaretçilerini büyüleyen cami, taş, mermer, çini ve ahşap öğelerle zenginleştirilmiştir. Caminin geniş dış avlusunda; Darül-Sübyan, Darül-Kur'a ve Darül-Hadis yapıları da yer almaktadır.
Karaağaç Tren Garı
Edirne'nin Meriç Nehri'nin batısında bulunan bir kasabası olan Karaağaç, II. Abdülhamit döneminde inşa edilen ve üç katlı, dikdörtgen şeklindeki tarihi bir tren garına ev sahipliği yapmaktadır. Bu 80 metrelik gar, tamamlanmasına rağmen I. Dünya Savaşı'nın başlamasıyla faaliyete geçememiştir. Gar, Lozan Barış Antlaşması'ndan sonra Türkiye'ye tazminat olarak verilmiş ancak sonra sınırlarımız dışında kalacak şekilde yeni bir tren yolu inşa edilmiştir. Günümüzde Trakya Üniversitesi Rektörlüğü'nün binası olarak kullanılan bu gar, orman içerisindeki birçok kahvaltı salonuna ev sahipliği yapmaktadır.
Edirne Müzesi
1925 senesinde kurulan ve Atatürk'ün öncülük ettiği bir diğer durak ise, arkeoloji müzesi olan Edirne Müzesi'dir. Müze, hem etnografik eserler hem de mezar taşlarıyla dolu bir hazine gibidir. Edirne'deki bu zengin müze kapısından girildiğinde, Selimi'ye Cami'sinin avlusunda yer alan Dar-ül Hadis medresesini de görebilirsiniz.
Edirne Kent Ormanı
Edirne'nin bir diğer görkemli noktası ise, Meriç Irmağı kıyısında yer alan Edirne Kent Ormanı'dır. Bu orman, yeşillikler arasında bir sabah geçirmek ve ardından keyifli yürüyüşler yapmak isteyenler için ideal bir yerdir.
Meriç Köprüsü
Edirne seyahatinizi, Osmanlı Dönemi'nden kalma bir başka anıt, Abdülmecit tarafından yaptırılan Meriç (Mecidiye) Köprüsü'dür. Edirne-Karağaç yolunda yer alan ve Meriç Nehri üzerinde bulunan bu köprü, 263 metre uzunluğundadır ve 13 ayak üzerinde duran 12 sivri kemerden oluşmaktadır. Edirne'nin sembollerinden biri olan bu köprü, aynı zamanda Osmanlı Dönemi'nin en güzel köprü örneklerinden biridir.
Saray Hamamı
Edirne'nin fethi sonrası inşa edilen ilk sarayın tek kalıntısı olan Saray Hamamı, içerisinde barındırdığı tarihe tanıklık etmiştir. İlk olarak sadece sarayın kullanımı için hizmet veren hamam, daha sonraları halka da açılmıştır. Müzeye dönüştürülme süreci sırasında Selimiye Camii'nin yapısından yararlanıldığı söylenmektedir. Saray Hamamı, tarih kitaplarında yerini alırken gizemi hala korumaktadır. Balkan savaşlarından bu yana kapalı olan hamam, halka hizmet vermeye devam etmek için restorasyon çalışmalarının ardından yeniden açılmıştır.
Balkan Savaşı Müzesi
Önemli bir tarihi yapı olan Balkan Savaşı Müzesi, geçmişin izlerini taşıyor. Osmanlı Dönemi'nin son zamanlarında savunma amaçlı inşa edilen bu yapı ilk olarak 1828-1829 Osmanlı-Rus Savaşı'nda kullanılmış, daha sonra 1877-1878 savaşında yapısal olarak güçlendirilmiştir. Ordu komutanı Muhtar Paşa tarafından kullanılan bu tabya, Balkan Savaşları sırasında büyük öneme sahip olmuştur. Edirne Valiliği'nin destekleriyle müze haline getirilen yapı, yerel halkın bağışladığı tarihi eserlerin de sergilendiği bir sergi salonuna dönüştürülmüştür.
Edirne Sarayı
Edirne Sarayı, şehrin manevi mirasını temsil eder. Bu görkemli saray, İmparator Hadrianus tarafından kendi adına inşa edilmiştir. Ancak bu miras, 19'uncu yüzyılın ilk yarısında sağlam olmasına rağmen 1866-1870 yılları arasında Vali Hurşid Mehmed Paşa döneminde yıkılmaya başlamıştır. Bu dönemde dört tane köşe kulesinden sadece biri korunmuş ve saat kulesi olarak kullanılmıştır.
Eski Camii
Kentin merkezinde yer alan Eski Camii, Edirne'nin en önemli camilerinden biridir. Mimarisi ve tarihi değeri ile büyük önem taşıyan bu camii, yapımına Sultan Süleyman döneminde 1403 yılında başlanmış ve 1414 yılında Çelebi Sultan Mehmet döneminde sonlandırılmıştır.
Erikli Plajı
Edirne'nin en güzel sahillerinden biri olan Erikli Plajı, temiz denizi ve hareketli gece hayatıyla ziyaretçilere güzel bir deneyim sunuyor. Ayrıca Edirne'den yaklaşik 2 saatlik yolculukla ulaşabileceğiniz bu sahil, yaz aylarında kolaylıkla ulaşım imkanı sunar, etrafında çok sayıda koy bulunmaktadır. Erikli Plajı, tatilcilerin Edirne'deki tercih edilebilecek en güzel sahillerinden biridir.
Edirne Büyük Sinagogu
Avrupa'nın en büyük ve dünyanın en büyük üçüncü sinagogu olan Edirne Büyük Sinagogu. Bu tarihi yapı, Avrupa'dan gelen Seferad Cemaati'nin Osmanlı topraklarına sığınması sonucunda 1942 yılında inşa edildi. 1983 yılında ibadete kapatılan sinagog, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2010 yılında restore edilerek yeniden halka açıldı.
Kırkpınar Er Meydanı
Temmuz ayında Edirne'de bulunuyorsanız ikinci durağınızın Kırkpınar Er Meydanı olması önerilir. Her yıl temmuz ayında düzenlenen Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali, Osmanlı Dönemi'nden bu yana süregelen bir gelenek. Bu etkinliği izlemek isterseniz, Edirne'de temmuz ayı tercih edilebilir bir zaman dilimi olacaktır.
Enez Sahili
Eğer Edirne'de deniz ve güneşin keyfini çıkarmak isterseniz, Enez Sahili ideal bir seçim olacaktır. Keşan ilçesine bağlı birçok güzel plaj arasında öne çıkan Enez Sahili, yaz aylarında ziyaretçilerine serin okyanus sularının ve sıcak kumsalların keyfini yaşatıyor. Yaz aylarında, sabah erken saatlerde Edirne Otogarı'ndan Enez'e otobüs seferleri mevcuttur.
Sokullu Hamamı
Üç Şerefeli Cami'nin karşısında yer alan bu hamam, Mimar Sinan tarafından Sokullu Mehmet Paşa için yapılmıştır. 19'uncu yüzyıl Türk Sanatı'nın önemli bir eseri olan Sokullu Hamamı'nda, kesme taş ve tuğlaların incelikli işçiliği gözlerden kaçmıyor.
Üç Şerefeli Cami
Sultan II. Murat tarafından yaptırılan Üç Şerefeli Cami, İslam dünyasının en önemli ibadethanelerinden biri. 1443-1447 yılları arasında inşa edildiği belirtilen cami, Selçuklu mimarisinin çok kubbeli döneminden tek kubbeye geçişin ilk örneklerinden biri. Selimiye Cami yapılıncaya kadar en büyük minarelere sahip olan bu cami, Edirne'de görülmesi gereken yerler arasındadır.
Danişment Tabiat Parkı
Danişment Tabiat Parkı, Keşan ilçesine bağlı bir kamp alanıdır. Ormanlık bir alanın içinde yer alan park, genellikle kalabalık bir atmosfer sunar. Ancak hafta içi ziyaret ederseniz belki daha sakin bir tatil fırsatı yakalayabilirsiniz. Kamp alanında geniş çadır kurma alanları bulunmaktadır ve çadırlar genellikle birkaç metre uzaklıktaki ağaçlık alanda kurulur.